Ebook wint aan populariteit onder studenten

0

Steeds meer studenten zien het wel zitten om van een ebook reader te studeren. Dat blijkt uit de 2008 Global Student E-book Survey. Ruim de helft van de 6.500 ondervraagde studenten uit de USA, Italië, Hongkong en Canada verkiest een ebook boven het papieren studieboek. Ondertussen worstelen de educatieve uitgeverijen met illegale downloadsites waar gescande versies van studieboeken vrijelijk worden uitgewisseld.

Uit de enquête blijkt dat studenten de digitale boeken bijna even betrouwbaar vinden als papieren boeken. Studenten noemen verder de volgende voordelen: ebooks zijn milieuvriendelijk, ze zijn overal op elk tijdstip te raadplegen, je kunt ze makkelijk doorzoeken, je kunt ze gezamenlijk gebruiken en bovendien heb je geen last van uitpuilende boekenkasten.

Illegaal aanbod

Over één ‘voordeel’ van digitale studieboeken wordt niet gesproken in het onderzoek; het feit dat steeds meer studenten gratis illegaal gescande studieboeken downloaden en deze uitwisselen via peer to peer netwerken.

De Association of American Publishers heeft inmiddels de eerste waarschuwing uitgedeeld aan Textbooktorrents.com, waar al duizenden gescande boeken illegaal gedownload konden worden. De site heeft hierop veel illegale ebooks verwijderd.

Maar de educatieve uitgevers lijken het gevecht te verliezen; “zodra er twee illegale downloadsites gesloten worden, staan er ergens anders weer drie op”, verzucht Albert Greco van de Fordham University’s Graduate School of Business, “Het zijn net kakkerlakken.”

“Op de lange termijn zullen uitgevers zich moeten gaan concentreren op het zelf ontsluiten van hun content tegen redelijke prijzen, zowel digitaal als op papier, in plaats van piraten aan te pakken. Kijk maar naar wat er gebeurd is in de muziekindustrie”, zegt David Rothman op Teleread.org.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in