Ebooks lezen op de iPad

Veel mensen ontdekken dat het mogelijk is om op de iPad ook ebooks te lezen. Voordat je kunt beginnen met het lezen van ebooks zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Nederlandse ebooks (Bol.com, Libris, Bruna, Kobo)
Ebooks die je bij een Nederlandse webwinkel als Bol.com, Libris, Bruna of Kobo koopt zijn in het ePub-formaat. Je kunt deze eenvoudig lezen met behulp van een gratis app als Bluefire Reader, of gewoon in de standaard-app van Apple, iBooks. Maar bovendien hebben sommige webwinkels een eigen app waarmee je de ebooks kunt lezen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Kobo. Je hoeft dan enkel de applicatie te downloaden en vindt na het invoeren van je accountgegevens al de door jou aangeschafte ebooks direct terug in de app.

Amazon
Sinds een tijdje is ook de Amerikaanse webwinkel Amazon gestart met de verkoop van Nederlandse ebooks. Je leest hun ebooks eenvoudig op de Kindle-ereaders, maar kunt ze ook zonder problemen op de iPad lezen. Je hebt hiervoor wel de speciale Kindle-app nodig. Want door de beveiliging van de Amazon-ebooks kun je ze niet met andere apps lezen.

Watermerk / DRM
Tot enige tijd geleden was het best lastig om ebooks van verschillende aanbieders op de ipad te lezen. Dat kwam doordat veel Nederlandse winkels en uitgevers gebruik maakte van Adobe DRM, een beveiligingsvorm. Inmiddels hebben de meeste uitgeverijen deze vorm van beveiliging afgeschaft en zijn ze overgestapt op watermerkbeveiliging. Dit betekent dat er in het ebookbestandje op enkele plaatsen een verwijzing naar de koper is opgenomen, zodat in geval van misbruik opgetreden kan worden.

Je kunt ebooks in ePub-formaat die niet beveiligd zijn lezen in de apps iBooks, Bluefire en Stanza.

Nederlandstalige ebooks via iBooks
Apple heeft met de komst van de iPad ook een eigen ebookwinkel in het leven geroepen. Deze iBookstore is via de iBooks-app te bereiken. Hierin zijn ook allerlei Nederlandse bestsellers en andere Nederlandstalige ebooks te koop. Je schaft ze eenvoudig aan met je Apple-account. Het lezen van ebooks via iBooks werkt gemakkelijk en prettig. Het is mogelijk om de tekst naar eigen behoefte aan te passen in grootte en lettertype. Ook kun je de pagina’s weergeven in wit of sepia. Beschik je over ebooks in ePub-formaat zonder DRM-beveiliging, dan kun je deze via iTunes overzetten naar iBooks. Ook met onbeveiligde pdf’s kan iBooks prima overweg. Een nadeel: boeken die je in iBooks koopt kun je niet op andere ereaders lezen, door de beveiliging van Apple-ebooks.

Engelstalige ebooks
Voor het lezen van Engelstalige ebooks biedt de iPad nog veel meer mogelijkheden. De Kindle-app van Amazon heeft honderdduizenden Engelstalige ebooks in het assortiment. Andere opties zijn bijvoorbeeld de app van Barnes & Noble of de app van Kobo.

Voor het kopen van ebooks via deze apps heb je wel een apart account bij de betreffende boekwinkels nodig. Alleen bij de iBooks-app van Apple verloopt de betaling direct via je iTunes-account.