Eerste on demand boekhandel in Europa: Librairie des PUF

0
librairie-puf
Foto: BibliObs (http://bibliobs.nouvelobs.com/actualites/20160310.OBS6191/la-mythique-librairie-parisienne-des-puf-re-ouvre-et-embauche-un-robot-libraire.html)

Ben je deze zomer toevallig in Parijs, neem dan eens een kijkje in de boekhandel Librairie des Puf. Deze bijzondere winkel heeft geen enkel boek op voorraad. 

De uitgever Presses Universitaires de France (PUF) huisde vanaf 1921 in hartje Parijs, vlakbij de wereldberoemde universiteit de Sorbonne. In 2006 moest de historische boekhandel om financiële redenen het veld ruimen en kwam er een kledingwinkel voor in de plaats. Vele verontwaardigde reacties waren het gevolg.

Dit voorjaar, 10 jaar later, opende de PUF opnieuw een winkel, nu enkele honderden meters verder. Het innovatieve en milieuvriendelijke business model: boeken worden niet in voorraad gehouden, maar kunnen ter plekke worden afgedrukt. Er wordt dus geen opslagruimte en papier verspild aan boeken die nooit worden verkocht.

In deze nieuwe librairie vind je geen stapels met boeken, maar de Espresso Book Machine, waarmee klanten in enkele minuten tijd het boek van hun keuze kunnen laten afdrukken. Met een tablet kunnen zij kiezen uit de 5000 titels van de PUF en miljoenen boeken uit het publieke domein. Het geprinte boek ziet er hetzelfde uit als de gedrukte versie bij de gewone boekhandel en heeft dezelfde prijs.

In de VS bestaat dit fenomeen al langer, maar in Europa is deze on demand boekwinkel de eerste in zijn soort.

Bron: BibliObs

Vorig artikelVrouwen lezen graag over moord en doodslag
Volgend artikel‘Bibliotheken mogen e-books uitlenen als fysieke boeken’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in