Eerste indukken en ervaringen Pocketbook IQ 701

Gisteren mijn nieuwe IQ binnengekregen, uitgepakt, manual op de pc gedownload, even gelezen, en apparaat aan de lader gehangen 😉 (was 3/4 vol, maar goed..) Van de lader af voor bed-tijd en nu eindelijk tijd om echt te rommelen :good:

7″ TFT touch screen
Resolutie: 800 x 600 pixels
G-sensor: Ja
Afmetingen: 144 mm x192 mm x14 mm
Gewicht: 516 gram

Processor: Samsung® 800 MHz (533 Mhtz)
Besturingssyteem: Android 2.0

Bestandsformaten: EPUB, DRM, PDF DRM, HTML, DJVU, RFT, TXT, PRC, CHM, DOC, TCR, FB2, FB2.ZIP
Adobe DRM certif.: Ja, ePub en PDF
Mobipocket DRM Cert.: Nee
Mp3: Ja
WiFi: Ja (B/G/N)
USB: Ja
Bluetooth: Ja (hmm nog niet gezien?)
Audio-out: 3.5 mm koptelefoon
Menutaal: Nederlands en 22 andere menutalen
Internet browser: Ja
Email ondersteuning: Ja (geen Gmail app.. 🙁 )
Text to speech: Ja
RSS: Ja

Tot zover de technische specs.

Eerste indrukken:

Het is een stevig apparaat, metalen behuizing, ziet er degelijk uit en voelt ook zo.
Wel wat zwaar als je langdurig aan het browsen/etc. bent, maar ergens op laten steunen, werkt uitstekend.
Het systeem werkte allereerst irritant traag, maar na in settings de animaties uit te hebben gezet gaat het al een heel stuk beter. Het is geen IPad, maar ja, de processor is een stuk minder en het scherm is ook minder, dat uit zich dan ook in de prijs, 159 Euro!
Nu heb ik een Android telefoon, dus na even een app. backup utility te hebben geïnstalleerd, heb ik wat apps over gezet op de IQ, Opera is voor mijn doel een prima browser, beter als de standaard (voor mij althans, erg kleine letters, en elke keer x maal zoomen is ook niet alles), werkt redelijk soepel, en leest lekker weg.

Nu moet een ding gezegd worden, het is niet de uiteindelijke versie van Android die er nu op zit, Pocketbook melde op Mobileread dat 2.2 druk getest wordt, een prima zaak, want de versnelling van JavaScript kan goed gebruikt worden 😉

Er staat een programma op SlideME als alternatieve market, je kunt daar ook eerst checken of de app die je wilt ook compatible is. Werkt uitstekend.
Er is echter erg weinig geheugen beschikbaar, dat beperkt de hoeveel apps die je kunt installeren behoorlijk, maar als mijn duits me niet in de steek heeft gelaten, zal de volgende firmware update de interne SD (2GB) zien als ‘eigen’ geheugen en dan kun je meer als genoeg.

Naast het interne geheugem en de interne SD kaart, heeft ie ook een SD slot, daar steekt nu een Class 6 8GB kaartje in. Puur toeval, die had ik nog voor de DSLR liggen. Nu las ik dat je ook een Class 6 moest gebruiken omdat er anders problemen kunnen ontstaan. Goed, niet echt een probleem, erg duur zijn ze tot de 8 GB niet.

De ‘widget’ die het Boeken platform van Pocketbook vormt, werkt, ben niet erg enthousiast, zo krijg ik het maar niet voor elkaar een .epub die ik via dropbox heb overgezet in de library te krijgen :-(. De Aldiko reader app werkt daarentegen prima! .epub op de SD kaart in Ebooks/Import plaatsen, import functie van de app starten en hopla daar is ie!
Aangenaam is ook dat je in deze reader de volume + en – toets kunt gebruiken om te bladeren.

Veel zinnige kritiek kan ik op dit moment nog niet geven, tenslotte zal veel afhangen van de implementatie die 2.2 zal krijgen, en dan ook natuurlijk alle bugs die uit de reader app gestreken zullen zijn 😉
Ik ga hem zeker niet terug sturen, het is een lief dingetje! Alleen als enige e-reader zou ik hem niet graag hebben, eInk is zo veel beter om mee te lezen. Daarnaast gaat ook de accu vergeleken met een eInk reader erg snel leeg, 5-6 uur met WiFi aan, dat moet ik na een volle lading ook eens proberen met WiFi uit.

Zodra ik even tijd heb, zal ik foto’s maken, en mijn indrukken wat duidelijker uiteenzetten 😉