Eindelijk,bedroevend en eigenlijk schandalig

Na de signalen, van de laatste weken, in de media dat het niet zo lekker gaat in ‘de branche’, verschijnt er bijna iedere week wel een andere beschouwing. Zo ook dit weekend, bijvoorbeeld in de volkskrant

http://www.volkskrant.nl/vk-online/VK/20110709___/VKN01_018/vkn_20110709_sectionVKN01_page018_article1.jpg

http://www.volkskrant.nl/vk-online/VK/20110709___/VKN01_018/vkn_20110709_sectionVKN01_page018_article2.jpg

Dat de meeste uitgevers al tijden een tegen het onbehoorlijk bestuur aanschurkend beleid voerden, is intussen genoegzaam bekend. De gevolgen daarvan komen wekelijks in de openbaarheid.
Nu worden er ook blijkbaar wat auteurs wakker, omdat ze de rekening gepresenteerd krijgen.
De rekening van het feit dat ze dachten alle verantwoording bij de uitgevers te kunnen leggen. Die keuze blijkt fataal. Alleen hebben de auteurs natuurlijk wel die keuze voor hun uitgever zelf gemaakt. Hiermee tekent zich echter wel de medeverantwoordelijkheid voor de huidige situatie af

Inmiddels tekenen een paar uitgevers zich af, die wel het nodige digitale DNA hebben en het benodigde aanpassingsgedrag vertonen.

Denk ook dat self-publishing een prima alternatief kan zijn.
Maar dan moet je als auteur zelf wat actiever zijn en/of eventuele alternatieve “hulp” inhuren. Die heeft zich inmiddels best al wel aangediend.
Niemand kan het denk ik echt helemaal, hardstikke alleen.

Maar de bijna automatische gang naar de ’traditionele specialisten’ blijkt toch steeds meer, een dodelijke gang te zijn. Natuurlijk kunnen zij ‘kunstjes’. Alleen zijn die niet meer compleet en voldoende in het digitale tijdperk. Daardoor verliezen die ’traditionele specialisten’ het grootste gedeelte van hun waarde.

Auteurs zullen zich steeds meer moeten realiseren dat ze gewoon ook ondernemer zijn en van daaruit keuzes moeten her-definieren.
Zo niet? Kijk dan maar op je 2010 afrekening.