ereader advies

Ik denk erover een ereader te kopen maar het is niet gemakkelijk om een goede keuze te maken. Daarom vraag ik graag advies aan de ervaren gebruikers. Ik denk hem vooral op vakantie te gebruiken; een ereader is toch een stuk handzamer dan een grote stapel papier. Mijn wensen zijn als volgt (niet perse in die volgorde):

– toegang tot een zo groot mogelijk aanbod. Ik lees veel Engelstalig, maar zeker op vakantie lees ik ook graag een lekkere thriller en die lees ik meestal in vertaling want dat zijn toch meestal niet dusdanige literaire meesterwerken dat er veel verloren gaat in de vertaling. Portugeestalig werk is ook een pre (mijn vriendin is Portugees).
– degelijke hardware. Ik ben niet iemand die iedere 3 maanden de nieuwste gadgets koopt. Ik doe lang met mijn spullen en hij gaat mee op vakantie. Dus in het laadruim van vliegtuigen, in een koffer onderin een bus enzovoort. Daar moet hij tegen kunnen.
– liefst te gebruiken bij fel zonlicht.
– liever iets duurder met de nieuwste technologie dan iets goedkoops dat eigenlijk verouderd is. Het is goedkoper om 1 keer een goede te kopen dan eerst een goedkope en daarna nog eens één. Maar ik betaal ook niet graag te veel.
– over aanraakschermen: klinkt aantrekkelijk, maar krijg je niet ontzettend last van vette vingerafdrukken?
– liefst van een producent die degelijk is en niet binnen een paar jaar failliet gaat. En een producent die niet na een paar jaar ophoudt met updates omdat toch iedereen geacht wordt een nieuw model te hebben gekocht. Ik hoop de klantenservice nooit nodig te hebben, maar als het wel nodig is, is het handig om iemand te krijgen die weet waar hij het over heeft ipv een callcenter vol schoolverlaters die van toeten noch blazen weten.
– hip en trendy is geen issue. Daar geef ik niks om. Ook niet om kleur, wat mij betreft is hij paars.

Nog een vraag: welke ebook store heeft het meest uitgebreide Nederlandse aanbod tegen fatsoenlijke prijzen? Ik begrijp dat het met ebooks in Nederland nog niet echt wil vlotten door gedoe met uitgevers zonder visie. Komt er zo langzamerhand eens een beetje schot in? Wat is jullie ervaring?