Ereader Stanza voor de iPhone en iPod Touch

0

De Stanza ereader is ontworpen door LexCycle, het bedrijf dat in april dit jaar werd overgenomen door Amazon.com. Stanza leest ePub en eReader files. De desktop versie ondersteunt ook Kindle, Mobipocket, MS LIT, PalmDoc, Word, RTF en PDF. We bespreken hier alleen de applicatie voor de iPhone en iPod Touch. Een goede gratis ereader met veel mogelijkheden.

Eerste indruk
Bij het openen van de applicatie kom je direct terecht in de Bibliotheek. Die ziet er, hoewel saai want in grijstinten, ook heel overzichtelijk uit. De bibliotheek is verdeeld in twee delen: het ebookgedeelte en het downloadgedeelte. Het ebookgedeelte is onderverdeeld in een aantal sorteringen: titel, auteur, onderwerp en laatst gelezen. Het download gedeelte bestaat uit een online catalogus, gedeelde ebooks en downloads.

Zo op het eerste gezicht heeft Stanza heel veel mogelijkheden. Zowel tijdens het lezen als voordat je gaat lezen.

Sorteren
De ebooks onder het ebookgedeelte worden geordend op alfabet, met een kleine thumbnail in kleur links. Je kunt terwijl je in het titel gedeelte zit door op de twee pijltjes in de rechterbovenhoek te tappen de volgorde van de sortering veranderen. Je kunt kiezen om ze toch op auteur te sorteren, of op datum van toevoegen of door handmatig te sorteren. Handmatig sorteren doe je door de ebooks te verslepen naar de plek waar je ze hebben wil.

De auteurs en onderwerpen laten geen thumbnail zien. Onder “onderwerpen” wordt verstaan “boekgenres”. De onderverdeling wordt gemaakt op basis van de metadata die aan het ebook wordt meegegeven. De ebooks worden in meerdere genres onderverdeeld. Zo staat Down and out in the Magic Kingdom van Cory Doctorow in de genres “Novels” en “Science Fiction”.
Bij laatst gelezen staan de laatste 5 geopende ebooks. De minst recent geopende verdwijnt uit de lijst als een nieuw ebook geopend wordt.

Leeservaringen
Zoals het iedere goede ereader applicatie betaamt, heeft ook Stanza de mogelijkheid om de instellingen aan te passen: lettertype, – kleur en -grootte kunnen aangepast worden, evenals de achtergrondkleur. Bij de achtergrondkleur kun je nog kiezen voor een aantal thema’s zoals roze marmer, hout of blue sky. Er zijn er bijna teveel om op te noemen. Het is ook nog mogelijk om voor grijstinten, blauwtinten, aquatinten, paarstinten, groentinten, roodtinten, geeltinten of bruintinten te kiezen. Ook lay-out kan worden aangepast: regelafstand, paragraaf uitlijning en afstand, marges en uitlijning van de tekst hebben een aparte tab in de instellingen.
Het omslaan van de bladzijde doe je door een tap. De pinchfunctionaliteit wordt ook benut: hiermee vergroot of verklein je de lettergrootte tijdens het lezen en een verticale veeg over het scherm past de helderheid van het scherm aan. Een tap in het midden van het scherm brengt je terug bij bibliotheek van Stanza.
Het lezen op de iPod Touch gaat prima. Het scherm heeft een diagonaal van 3,5 inch en er kan goed van gelezen worden. Het helpt mee dat Stanza schermrotatie ingebouwd heeft zitten. Daarmee krijgt het scherm een bredere bladspiegel, waardoor het lezen wat sneller gaat. Ook het omslaan van bladzijden gaat redelijk snel.

Downloaden
In de online catalogus zitten verschillende ebookstores: FictionWise, Feedbooks, Random House, Harlequin, Smashwords. Deze ebookwinkels zijn allen terug te vinden. Ook het Project Gutenberg is opgenomen. Je kunt zelf ook heel gemakkelijk een ebookwinkel toevoegen door op het plusje in de rechteronderhoek te klikken. Downloaden is heel gemakkelijk: klik op het ebook dat je hebben wil en al naar gelang of het een gratis ebook is of niet, moet je een account aan maken en een keuze maken hoe je wil betalen (PayPal of Credit Card). Het ebook komt dan in automatisch in de applicatie terecht.

Filmpje:

Conclusie
Stanza heeft veel opties die het lezen zeer aangenaam maken vanaf je iPhone en iPod Touch. De applicatie is gratis te downloaden in de App Store onder de sectie Boek en dan Top Gratis. Er zijn inmiddels meer dan een miljoen Stanza applicaties gedownload. En een miljoen mensen kunnen het niet fout hebben toch?

Vorig artikelDe uitgever als gids
Volgend artikelBeperkingen ereader zetten aan tot ongestoord lezen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in