De Europese Commissie denkt er over na om verkopers van ebooks met DRM te verplichten hun klanten te waarschuwen voor de gevolgen van DRM. In de ogen van Europa is het gebrek aan interoperabiliteit en transparantie een probleem in de huidige ebookmarkt.
DRM is er in verschillende soorten en maten. Het bekende Adobe DRM zorgt ervoor dat je een ebook maar op een beperkt aantal apparaten kan openen. Ook is er DRM dat een ebook voor een beperkte tijd beschikbaar maakt. Winkels als Amazon en Apple hebben bovendien hun eigen DRM-systeem. En dan is er ook nog het Watermerk-DRM, waar in Nederland onlangs nog ophef over uitbrak.
Professor Christoph Bläsi van de Universiteit van Mainz sprak vandaag op de Frankfurter Buchmesse. Eerder dit jaar presenteerde hij een studie in opdracht van diverse Europese belanghebbenden naar de toepassing van DRM. Vandaag meldde hij dat er binnen de Europese Commissie gesproken wordt over het verplicht stellen van ‘duidelijke’ mededelingen over wat je precies met een ebook kan als je het koopt.
Die mededeling zou kunnen worden geïntegreerd in een ebookwinkel in de vorm van een waarschuwing die kopers eerst moeten accepteren voordat ze een ebook daadwerkelijk kopen. Het doel is om de transparantie voor de koper te vergroten en aanbieders indirect aan te sporen het mogelijk te maken om ebooks makkelijker uit te wisselen tussen apparaten.