Europa heft geoblocking op, maar niet voor e-books

0
geoblocking ebooks

Deze week kwamen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad tot een akkoord over het opheffen van geoblocking. Consumenten kunnen vanaf 2018 online winkelen in elk EU-land, tegen dezelfde voorwaarden en zonder daarbij tegen blokkades aan te lopen. Het verbod geldt alleen niet voor auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals e-books.

Internetwinkels mogen dan geen klanten meer weren op basis van hun woon- of verblijfplaats en mogen niet meer worden omgeleid naar een nationale website. Europa wil zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot producten en diensten, ongeacht in welk EU-land. Nu kan het nog voorkomen dat consumenten geen aankoop kunnen doen omdat websites alleen creditcards uit een specifiek land accepteren. Het verbod op geoblocking betekent overigens niet dat er geen prijsverschillen meer mogen zijn op websites uit verschillende landen.

E-books
Het was aanvankelijk de bedoeling dat ook diensten waar auteursrecht op rust onder de nieuwe regeling zouden vallen. Dat plan was tegen het zere been van e-bookverkopers, abonnementsdiensten en branche-organisaties. Zij verwachtten dat de nog altijd onzekere e-bookmarkt hier onder zou lijden en dat met name kleinere aanbieders uit de markt gedrukt zouden worden door multinationals als Amazon. Lobbyverenigingen startten deze zomer daarom een petitie om te verhinderen dat het verbod op geoblocking ook voor auteursrechtelijk beschermd materiaal zou gaan gelden.

Fabian Paagman en Jean-Luc Treutenaere, co-voorzitters van de European and International Booksekkers Federation, zijn tevreden met de uitkomst, melden zij in een persbericht. “Boekverkopers op dit moment dwingen om e-books over de grens te verkopen zou uiteindelijk juist nadelig zijn voor de Europese consument. Veel mkb’ers zouden gedwongen worden de e-bookmarkt te verlaten. Het zou een negatieve uitwerking hebben op de culturele diversiteit en keuzemogelijkheden voor de klant in de EU, juist niet-Europese internationale platforms zouden ervan profiteren.” Behalve e-books zijn ook bijvoorbeeld Spotify en Netflix vooralsnog van het verbod uitgesloten.

Vorig artikelSchermenfabrikant E Ink boekt recordcijfers
Volgend artikelPocketbook lanceert Touch HD 2 met audio, instelbare lichtkleur en bladerknoppen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in