Europees Hof: ‘Verkoop tweedehands e-books in strijd met auteurswet’

0

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het doorverkopen van e-books niet mag. Het Hof volgt daarmee het advies van advocaat-generaal Maciej Szpunar. Het is nu aan de rechtbank van Den Haag om zich uit te spreken over de specifieke zaak tussen Tom Kabinet en de GAU/Mediafederatie.

Het oordeel van het Europese Hof is uitgesproken naar aanleiding van de zaak tussen e-bookwinkel Tom Kabinet en de Mediafederatie/Groep Algemene Uitgevers (GAU). Deze zaak loopt al vanaf 2014 en draait om de vraag of legaal gekochte e-books nu wel of niet mogen worden doorverkocht, net zoals dat bij gewone boeken kan.

‘Tweedehands e-books’
In 2014 startte Tom Kabinet een website waarop tweedehands e-books konden worden verkocht. Dat was direct al tegen het zere been van uitgevers, die dan ook meteen een zaak tegen Tom Kabinet aanspanden. In 2015 bepaalde de rechter in Den Haag dat het doorverkopen in principe wel mocht, maar dat de verkoper wel moest kunnen aantonen dat de e-books legaal gekocht waren. Daarop wijzigde Tom Kabinet haar website: verkopers moesten de downloadlink van het boek kunnen overleggen. Toch kon daarmee niet worden gegarandeerd dat verkopers hun eigen exemplaren hadden verwijderd. Nu moeten klanten de originele downloadlink overleggen en hun eigen kopie wissen. In ruil voor de e-books ontvangen zij credits, die ze op de site kunnen inwisselen voor andere e-books.

Europese Hof van Justitie
Nog steeds bleef er echter onduidelijkheid over of het doorverkopen van e-books in principe nu wel of niet mag. Daarom stelden Tom Kabinet en de Mediafederatie in het voorjaar van 2018 vragen op voor het Europese Hof. Advocaat-generaal Szpunar adviseerde daarop het Hof dat het doorverkopen van e-books in strijd is met het auteursrecht.

Het Europese Hof heeft dit advies nu overgenomen, maar oordeelt niet over de specifieke zaak tussen Tom Kabinet en de GAU/Mediafederatie. Het is nu aan het Gerechtshof in Den Haag om het advies van het Europese Hof toe te passen op de zaak.

Bekijk hier het persbericht van het Europese Hof.

Vorig artikelDuitsland verlaagt btw op e-books naar 7%
Volgend artikelReview: Kindle (2019)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in