Europese impasse over btw-verlaging digitale media lijkt voorbij

0
btw verlaging digitale media europa

Nadat Tsjechië dit voorjaar opnieuw zijn veto uitsprak over de btw-verlaging op e-books en andere digitale publicaties, leek het voorstel voorlopig van de baan omdat de Europese lidstaten het unaniem eens moeten zijn. De Tsjechiche blokkade blijft gehandhaafd, maar toch is een oplossing wellicht in zicht.

De meeste Europese landen, waaronder Nederland, willen al jarenlang het btw-tarief op digitale media kunnen verlagen. Verschillende landen verlaagden eerder op eigen houtje het tarief al, maar werden door Europa teruggefloten.

Om het voorstel goed te keuren is er unanimiteit nodig. Tsjechië besloot vorig jaar het voorstel te blokkeren. Omdat het voorstel geen verplichtingen oplegt aan de lidstaten (die ook het hoge tarief mogen hanteren) leek het erop dat het land dat deed uit chagrijn. Frankrijk had namelijk eerder een voorstel tegengehouden wat gunstig voor Tsjechië zou hebben uitgepakt.

In mei van dit jaar bevestigde Tsjechië dat de btw-wijziging wat hen betreft niet doorgaat. Deze week liep het voorstel opnieuw vast in een Tsjechisch veto. Toch biedt het land nu een opening.

Tsjechië zou graag zien dat er nieuwe wetten komen om btw-fraude tegen te gaan, maar andere lidstaten zijn hiervan nog niet overtuigd. Omdat zij zich wel flexibel opstelden, meldde Tsjechië in de nabije toekomst hetzelfde te zullen doen in de kwestie rond de btw-verlaging. Tijdens de volgende vergadering van de Europese ministers van Financien, op 2 oktober, wordt het voorstel opnieuw besproken. EU-voorzitter Oostenrijk wil er alles aan doen om dan een akkoord te bereiken. Wordt vervolgd, dus.

Bron: NDP Nieuwsmedia

Vorig artikelKookboekenapp Ecook naar Duitstalige markt
Volgend artikelCB: Uitleningen en e-bookabonnementen nog steeds in de lift

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in