Cybook

k heb de Cybook aangeschaft naar aanleiding van de enthousiaste review van Wiebe maar het produkt valt mij nogal tegen. Allereerst leest de Cybook helemaal niet hetzelfde als papier. Het scherm is niet wit maar (licht)grijsgroen en de letters zijn minder zwart dan bij drukinkt. Het contrast is daardoor merkbaar minder dan bedrukt papier en dat leest toch minder gemakkelijk.
Maar ook de mogelijkheden stellen teleur. Pdf–files kan hij weergeven maar meer ook niet (geen inzoomen, hoogstens met FIT wat aanpassen aan formaat scherm, geen verschuiven van tekst; kortom zaken die de Hanlin volgens zijn ‘Manual’ wel kan).
Maar ook met Mobipocketformaat zijn de mogelijkheden beperkt. Van de drie mogelijke fonts is Courier niet echt bruikbaar omdat contrast daarvoor te gering is (trouwens ook een ouderwets font). De bladzijden hebben in het ‘volgbalkje’ onderaan geen nummering (bij mijn Mobipocketreader op de PC wel) en – wat ik echt een miskleun vindt – er ontbreekt een mogelijkheid om met grotere stappen dan 1 pagina (bijv. per 10 pagina’s) door het e-book te bladeren waardoor het op- of terugzoeken van een passage bijna onmogelijk is (De GoTo functie is daarvoor echt te omslachtig en Bookmarks zet je niet overal).
Al met al valt de bruikbaarheid me erg tegen en ik zou hem zeker niet aanbevelen aan mensen die de aankoop nog overwegen.