Let op: je bent niet ingelogd. om in te loggen of een account aan te maken. Met een account kun je topics volgen, favoriet maken, een avatar toevoegen, én maak je bovendien automatisch kans op een boekenbon van 25 euro die we elke maand onder onze actieve forumgebruikers verloten!

Home Forums Ereaders Algemene topics over ereaders Hoe kies je de juiste ereader? Reageer op: Hoe kies je de juiste ereader?

#23045
Sterrenvis
Gast

Ik kamp al een tijdje met hetzelfde dilemma. Ik heb uren en uren gesurft, vervolgens x aantal winkels afgelopen en ben er nog niet uit welke e-reader ik ga kopen.
Tot nu toe las ik boeken op mijn ipad (onder het motto, roeien met de duren riemen die je al gekocht hebt 😉 ) maar dat is inderdaad verre van ideaal. Het scherm reflecteert in de zon, na een halfuurtje lezen in volle zon moet ie “afkoelen” (hoewel dit sterk afhangt van het type cover dat je gebruikt)

Kortom tijd voor een e-reader!
Misschien kunnen jullie me helpen de knoop door te hakken?
Ik ben op zoek naar:
1) gebruiksgemak. Bediening met één hand lijkt me handig, dus pluspunt voor de readers die knopjes hebben en/of tikbediening achteraan. Als de pageflip moeiteloos en vlot gaat op het touchscreen is het ook goed, maar van wat ik gezien heb op de demo-toestellen in de winkels moet je soms wel 3x tikken én op de perfecte plaats, vooraleer de pagina omdraait.
2) ingebouwde schermverlichting. Een must. Ik zie mezelf niet klooien met die externe lampjes of hoesjes-met-licht
3) geen doorschijnende pagina’s, en liefst een vloeiende pageturn. Niet dat je nog 5 seconden de tekst van de vorige pagina door de nieuwe tekst ziet staan.
4) Prijs. Het liefst had ik eentje gekocht van 70-80 euro.

Verder wil ik nog meegeven dat ik familie heb die binnenkort nr de VS gaat dus mogelijk een kindle/nook/… kan meebrengen voor me.

Tot zover heb ik al vastgesteld dat de e-reader ontwikkelaars wel een vuil spelletje spelen hierin. Ik denk niet dat ik erg veeleisend ben, gewoon een degelijk toestelletje met een lampje, meer lijkt voor mij niet nodig. Maar blijkbaar vindt haast elke producent het nodig om jaar na jaar een nieuwe e-reader op de markt te brengen zonder lichtje, om dan 40 eur meer te kunnen rekenen voor het duurder model, dat dan een pak extra (onnodige) functies heeft…én het lichtje. Tjeezes, hoeveel kost een ledje tegenwoordig? Zelfs mijn eerste nokia-gsm die zo groot was als een tv-remote had schermverlichting! 😀

Mijn conclusies van mijn marktstudie zover (vul aub aan waar je kan en repliceer gerust als er iets fout is. Heb alle hulp nodig 🙂 )

– Kindle Paperwhite: relatief duur voor wat je maar krijgt. Voor 105€ heb je een model dat constant reclame op je afvuurt. Wel al ergens gelezen dat je dit gratis zou kunnen laten uitschakelen omdat de reclame niet van toepassing is in je land. Kan iemand dit bevestigen? Lijkt me sterk dat Amazon hierop zou zwichten, dan kan gelijk wie uit de US dat toch ook beweren dat hij/zij in het buitenland woont om gratis de reclame te de-activeren? Geen uitbreidbaar geheugen, plus ondersteunt geen ePub, wat weer converteren betekent (al mijn boeken momenteel ePub). Lukt dat converteren makkelijk/snel? Ik heb gelezen over Calibri dacht ik, iemand ervaring met het converteren? Blijft het boek even leesbaar? (al eens een boek gehad waarbij elk woord bijna werd “onderbroken” middenin, omdat de uitvulling niet meer klopte…Of kan je dit dan manueel aanpassen op een e-reader (kantlijnen) )

– Kobo Aura: 99€. Uit reviews gelezen dat deze vaak vastloopt en dat de vorige pagina blijft doorschijnen.

– Tolino Shine: 99€. Basic model, maar weinig negatiefs over gelezen. Valt me op dat je in boekenhandel in NL voor amper 30€ meer de Vision2 kan kopen, die waterproof is. (In belgie kost deze 40 tot 60 euro meer dan de Shine) Hoewel ik mijn budget lager hield, leek me dit wel een interessante deal gezien ik vaak lees op strand, in bad enz. Wel al reviews (vooral duitse) gezien waaruit blijkt dat de waterproof overroepen is, eerder spatwaterbestendig (te zien aan het feit dat de micro-usb uitgang niet beschermd is door bvb een siliconen flapje)

– Pocketbook: te koop in Mediamarkt. Hét schoolvoorbeeld van een trage en niet-vloeiende pageturn. Njet dus.

– Sony: haast nergens meer te koop, maar van wat ik nog kon terugvinden over de PRS-T2 had die ook geen lampje…

– icarus: Ook @mediamarkt. weinig info over te vinden. Denk dat pas vanaf model “illumina” schermverlichting aanwezig is (duh) en daarvoor tel je ook alweer 120 eur neer. Hadden slechts één model in winkel zelf (+300 eur) de rest is via webshop. Ervaring iemand?

– “Billow”: te verkrijgen in Aldi BE vanaf 13/6. Kostprijs 79,99€ mét lichtje. Ik werd bijna euforisch toen ik het las. Einde zoektocht denk je dan. Maar dan google je toch nog effe en vind je haast niks van info, en wat je vindt is niet veelbelovend. De website van de fabrikant ziet er amateuristisch uit en verschaft weinig info. Al helemaal niet over het aangeboden model bij Aldi (bestaat zogezegd niet?) In aldi folder staan twee modelnr’s de BK6031L (zwart) en MDB-6L (wit).
Merkpunt: GEEN WIFI! Dat is tot nu toe het énige model dacht ik zonder wifi. Vandaar de prijs dus…
Gebruikers:is Wifi noodzakelijk? Ik zoek niet rap woorden op, en zet mijn boeken meestal in één keer via de pc over. Had al gelezen dat die browsers mega traag zijn dus dat internetten enz toch niet aan te raden is. Is wifi dan zo’n must? Ik haal niet rap boeken van een internetwinkel en lees eigenlijk enkel in het NL dus dat woordenboek is ook geen must…
Specs over de accu staan er niet bij, enkel dat “tot 7.000 pagina’s meegaat”. Andere drukken deze uit in tijd/mAh maar nee, den Aldi rekent de pagina’s. Kan verkeerd zijn, maar is 7.000 pagina’s niet wat aan de weinige kant voor accuduur? Denk dat batterij met moeite dus een weekje op reis zou meegaan. Wat men zegt van Kindle (tot 2 maand) geloof ik ook niet echt, heeft iemand hier ervaring mee? Als je bvb een week op reis gaat en elke dag veel leest, moet je dan opladen tussenin?

Alle tips zijn welkom! Voorlopig gaat mijn keuze vooral tussen de Kindle PW, die Tolino waterproof (als hij dat al is) en evt. dien van den Aldi, als uit jullie reacties blijkt dat wifi eigenlijk niet echt een must is…

Groetjes en bedankt om te willen lezen/reageren!