Let op: je bent niet ingelogd. Klik hier om in te loggen of een account aan te maken. Met een account kun je topics volgen, favoriet maken, een avatar toevoegen, én maak je bovendien automatisch kans op een boekenbon van 25 euro die we elke maand onder onze actieve forumgebruikers verloten!
Richard de Boer
Aangemaakte reacties
-
AuteurBerichten
-
Richard de Boer
DeelnemerAls je de e-reader koppelt aan je computer verschijnt er automatisch in Calibre aan de linkerkant een extra kolom met de kop “op toestel”. Bij de boeken die op de e-reader staan verschijnt daar een groen vinkje en de tekst waar je boeken op staan. In de meeste gevallen staat daar hoofdgeheugen, maar als je een e-reader hebt waar je een extra micro SD kaart in kunt stoppen kan daar ook iets anders staan. Alle boeken zonder vinkje staan op dat moment niet op de e-reader.
Je kunt die kolom sorteren zodat alle e-reader boeken bovenin staan, maar je kunt ook filteren. Klik dan op het radar icoontje links van het zoekveld (=uitgebreid zoeken), klik op de tab titel/auteur/series, kies links onderaan bij het pijltje voor de optie: ondevice en typ vervolgens in het tekstvakje daarachter: false (dit moet in het Engels). Klik op ok. Je ziet nu in Calibre alleen de boeken die NIET op je e-reader staan. Vul je bij ondevice true in dan zie je juist wel de boeken die op de e-reader staan. Je kunt het uiteraard ook rechtstreeks in de zoekbalk intypen. Vul daar dan in: ondevice:”false” (inclusief de aanhalingstekens rond false en vergeet de dubbele punt niet achter ondevice).
Je kunt uiteraard ook bij geavanceerd zoeken aanvullende zoekopties opgeven als je bijvoorbeeld snel wilt zien welke boeken van schrijver X niet op je e-ereader staan. Dan komt er in je zoekbalk bijvoorbeeld te staan: author:”Stephen King” and ondevice:”false”.
Behalve de kolom “op toestel” verschijnt er ook een extra icoon boven in de balk van Calibre met de naam “toestel”. Als je daar op klikt kom je in de boekenlijst van je e-reader.
Richard de Boer
DeelnemerOverigens: als het boek al op je ereader staat, kun je het ook via Calibre eraf halen. Wanneer je de ereader aansluit krijg je in Calibre een extra tab met daarin de boeken die op het apparaat staan. Daar kun je ze selecteren en vervolgens kopiëren naar de bibliotheek van Calibre.
Verder: het boek dat na automatische synchronisatie door Kobo op je ereader was geplaatst (dus niet door Calibre) staat in de .kobo/kepub directory, maar heeft daar een jou waarschijnlijk nietszeggende naam en geen extensie.
Tot slot: wil je liever alles met Calibre beheren en voorkomen dat Kobo boeken automatische synchroniseert naar je ereader (waardoor de boeken twee keer op je apparaat staan) dan moet je via je Kobo account op de website de boeken verplaatsen van “my books” naar “archive”.
Richard de Boer
DeelnemerDie onzinnige reactie van Ton zou ik verder negeren…
Als je een digitaal boek koopt bij bol.com krijg je ook een link om het te downloaden, via de mail en in je bol.com account. En als je je Kobo account gekoppeld hebt met bol.com, kun je het ook bij Kobo zelf downloaden. Dit bestandje bewaar je ergens op de computer en dan kun je het eenvoudig openen met Calibre. Calibre maakt er automatisch een kopie van in zijn eigen bibliotheek, dus het door jou bewaarde bestand kun je daarna weer wegdoen, ergens anders bewaren, of wat je ook doet met je originele ebook bestanden. Vanuit Calibre kun je verder het boek beheren (metadata invullen, etc.) en bewaren op ereader, tablet, mobiele telefoon, etc.
Richard de Boer
DeelnemerHet hangt er uiteindelijk vanaf wat je zelf wilt en hoe je de Kobo reader wilt gebruiken. Het Kobo programma heb je alleen nodig tijdens de eerste installatie van de reader en kun je daarna vergeten of zelfs weer verwijderen. Adobe Digital Editions heb je nodig bij met Adobe DRM beveiligde ebooks, maar die worden in Nederland zo goed als niet verkocht (hier gebruiken we watermerk beveiliging), en heb je nodig als je digitale boeken wilt lenen via een bibliotheek omdat die er zeker van moet zijn dat je de boeken na een uitleenperiode niet meer kunt gebruiken.
Dus als je geen boeken leent, alleen met watermerk beveiligde boeken koopt en gratis boeken download kun je gewoon de epubs slepen naar je eigen ereader zonder verdere software, op een legale manier. Als je je boeken ook een beetje netjes wilt beheren zou je Calibre kunnen overwegen als enige te gebruiken software programma (calibre-ebook.com), dat is wat veel mensen gebruiken.
Richard de Boer
DeelnemerNee, je kunt de pagina niet draaien van staand naar liggend. Dat kan alleen met PDF documenten, niet met ebooks in epub formaat. Het kan wel als je bijvoorbeeld KOReader installeert op je Kobo, maar het hangt er een beetje vanaf of je zelf handig genoeg bent om zoiets te installeren. Ik heb me er zelf niet in verdiept.
Een Engelstalige discussie staat hier: https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=280662
Met instructies om KOreader te installeren hier: https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=240302Onderaan de discussie staat dat je ook al je ebooks naar PDF zou kunnen gaan omzetten, bijvoorbeeld via Calibre, maar dan verlies je wel alle mogelijkheden die een ebook je biedt.
Zie: https://tinyurl.com/l72xhhvRichard de Boer
DeelnemerHeb je wel de laatste Windows 10 updates geïnstalleerd? Recent is de zogenaamde Windows 10 Anniversary update uitgebracht, die heeft een zooitje gemaakt van de ondersteuning voor ereaders en dan met name de FAT32 gepartioneerde schijfjes die in die apparaten zitten. In ieder geval bij de Kobo apparaten. Na deze update zijn in ieder geval nog een tweetal patches uitgebracht die de problemen verholpen zouden moeten hebben. Wat is je Windows build nummer (zie je ergens staan als je met je rechter muisknop naar de eigenschappen gaat van deze computer).
Probeer anders ook zoals hierboven al gezegd een andere kabel en/of een andere USB poort op je computer.
Sony zelf zegt wel dat het compatible is, maar ik lees daar niet bij of ze dan ook de laatste Anniversary Windows 10 versie bedoelen of de eerste originele Windows 10 versie toen alles nog gewoon werkte. Sony is ook niet zo actief met ondersteuning, de laatste firmware (misschien ook de enige) update is al weer uit 2014.
Richard de Boer
DeelnemerMet een Kobo ereader zit je helemaal niet vast aan de grillen van Kobo. Alleen bij de installatie moet je een gebruikersnaam aanmaken bij Kobo of bij Bol.com, daarna kun je ze vergeten. Behalve de apparaten van Amazon (Kindle) kunnen alle merken ereaders overweg met het standaard epub formaat. Alle verkopers in Nederland werken met een watermerk beveiliging van de digitale boeken, waardoor je dus geen gebruik hoeft te maken van Adobe software zoals het geval zou zijn bij met Adobe DRM beveiligde boeken. Standaard epub met watermerk kun je bij elke winkel kopen die je maar wilt gebruiken.
Kindle van Amazon is een uitzondering, die werkt alleen met het eigen Kindle formaat, maar als je Calibre gebruikt zet die automatisch de epub bestanden om naar de Kindle.
Richard de Boer
DeelnemerIk gebruik geen Dropbox, maar op het mobileread forum kom ik onderstaande tekst tegen over de desktop versie:
There’s a knack to it. You need the desktop version, not the default mobile site.
Sign into Dropbox
Navigate to the folder your book is in then select the grey’d out words Desktop Version at the bottom of the folder. (I guess you could select the words Desktop Version anywhere you see them)
Now press on the ePub and a row of words will appear at the top of the folder. Select the word Download and a pop up will appear saying File Download and asking you to continue or cancel.
Select Continue then wait for the pop up that says Download Complete, then close or open.Misschien heb je daar iets aan?
Richard de Boer
DeelnemerMet nieuw bedoel je dat dit de eerste keer is dat je de reader in gebruik neemt? Heeft de reader in dat gevsl de hele eerste installatie setup goed doorlopen? Inclusief het downloaden van de meest recente firmware. Kobo wil graag dat je de boeken ook bij ze koopt, zo worden bijvoorbeeld alleen de daar gekochte automatisch meegenomen in een synchronisatie, maar legt verder geen beperkingen op als je ook andere boeken erop wilt hebben. Zelf koop ik al mijn boeken bij Bruna of andere leveranciers.
Richard de Boer
DeelnemerDe Windows 10 problemen zouden inmiddels al moeten zijn opgelost. Dat je wel de schijf kunt benaderen geeft al aan dat je daar geen last van hebt aangezien het probleem juist was dat de FAT32 geformatteerde Kobo schijf niet meer toegankelijk was. Je hebt ook niet een van de laatste twee Kobo modellen waar misschien een probleem met de firmware zou kunnen spelen (Aura One en Aura 2). Voor zover ik weet heeft Calibre ook geen problemen waarvoor een update nodig zou zijn. Welke Kobo driver binnen Calibre gebruik je om de Kobo te benaderen? Wat voor foutmelding geeft Kobo precies?
Er zijn wat opties die je zouden kunnen helpen, maar dan moet ik even op mijn pc kijken welke precies. Je zou bijvoorbeeld de Calibre database bestanden op de Kobo weg kunnen gooien in geval ze corrupt zijn, Calibre genereert ze dan opnieuw. Of een Kobo fabrieksreset, maar dan zou je ook al je boeken er opnieuw op moeten zetten.
De reactie van Ton dat je Calibre helemaal niet nodig hebt is overigens iets kort door de bocht als je op de Kobo ook wilt werken met bijvoorbeeld serieaanduidingen of andere eigen Kobo boekenplanken.
Richard de Boer
DeelnemerHet is alleen wel vreemd omdat bij een installatie automatisch de laatst beschikbare firmware wordt opgehaald. Dus als er inmiddels al een tweede Kobo is geprobeerd zou die al de laatste firmware moeten krijgen. Of het moet niet zo recent zijn geweest.
In het Kobo forum op mobileread.com staat een discussie over de batterijduur en de laatste firmware. Daar melden zich mensen die toch nog problemen hebben en de auto-light, auto-sleep of wifi functie uit moeten zetten of een combinatie daarvan.
Het is wel zo dat de batterij in de Aura One minder vermogen heeft dan in andere modellen omdat Kobo het gewicht van het complete apparaat laag wilde houden. Ik las in die discussie een opmerking van iemand dat je gemiddeld 15 uur kunt lezen op de batterij. In dat opzicht valt 12 uur lezen voordat de batterij weer op 0 staat wel mee.
Richard de Boer
DeelnemerLachen… Ik zie net dat het een heel oude vraag was… Mijn antwoord kan genegeerd worden hoor 😉
Jo, je had beter even een nieuwe discussie kunnen starten inplaats van een nieuwe vraag te stellen halverwege een oude discussie. Maar goed, jouw probleem werd zoals al gezegd hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het Windows 10 probleem dat inmiddels opgelost zou moeten zijn als je de Windows update hebt geinstalleerd. Zie ook het artikel op de hoofdpagina van deze website.
Richard de Boer
DeelnemerDe Kobo Desktop software synchroniseert alleen boeken die bij Kobo zelf zijn gekocht, als je je boeken elders koopt heb je feitelijk niets aan Kobo Desktop (zoals de meeste mensen). Calibre zal niet helpen als het boeken zijn met DRM beveiliging, behalve als je deze beveiliging er zelf afhaalt. Zijn jouw boeken beveiligd met DRM? Ofwel, moest je ze met Adobe Digital Editions openen bij het downloaden van het boek (je kreeg bij aankoop een URLLink.acsm bestand) of heb je de boeken gewoon eerst met de hand aan de bibliotheek van Adobe Digital Editions toegevoegd? Heb je beveiligde boeken, dan moet je in Adobe Digital Editions ook je Kobo ereader autoriseren.
Het Windows 10 probleem is hier overigens niet van toepassing, want dan zou Windows helemaal niets zien op de Kobo schijf, bovendien is het Windows 10 probleem inmiddels verholpen met een update. Het kan zijn dat Calibre met de genoemde foutmelding kwam toen je wel dit Windows 10 probleem had. Ik zou overigens toch Calibre nog eens een kans geven, het is een prima programma om (niet DRM-beveiligde) boeken op je Kobo te beheren.
De Kobo kijkt niet naar de boeken zelf, maar bouwt een database (KoboReader.sqlite) dat in de .kobo map staat. Daar zouden de boeken aan toegevoegd moeten zijn op het moment dat je de Kobo loskoppelt van de computer (je ziet dan den voortgangsbalk op de Kobo dat de boeken worden verwerkt. Heb je die voortgangsbalk op het scherm van je Kobo gezien?
Staat er nog een Calibre database in de hoofdmap van de Kobo (driveinfo.calibre en metadata.calibre)? Gooi die in ieder geval even weg. Bij mij zet Calibre de epubs netjes in een subfolder en bij jou staan ze allemaal rechtstreeks in de hoofdmap, maar dat zou niet het probleem moeten zijn denk ik. Behalve als de boeken beveiligd zijn.
Richard de Boer
DeelnemerOh jee… boeken gekocht bij Kobo zelf? Ja, dan heb je definitief met DRM beveiligde boeken te maken en ook nog eens in Kobo’s eigen versie van een epub (de kepub, ofwel de Kobo epub). Calibre kan daar niet mee omgaan, vandaar die wat vage melding over virtual books.
Je kunt natuurlijk de geweigerde boeken downloaden in een epub formaat dat je wel kunt toevoegen aan Calibre. Via de Kobo website (kobobooks.com) kun je met je accountgegevens inloggen, dan naar je bibliotheek gaan en elk boek dat je wilt hebben exporteren naar een bestand (klikken op de stippeltjes achter de naam). Je kunt bij het exporteren kiezen tussen een Adobe DRM bestand (maar dan heb je ook Adobe Digital Editions nodig op je pc) of een SDRM (Social DRM) bestand. Die laatste is vergelijkbaar met de in Nederland gebruikelijke watermerk beveiliging: je hebt een bestand waar niet-zichtbare kenmerken zitten die jou als eigenaar aanduiden, maar je kunt het boek verder op elk apparaat lezen.
Echter… als je dit boek toevoegt aan de Calibre bibliotheek ben ik bang dat Calibre dit niet als hetzelfde boek ziet dat al met annotaties op je Kobo staat. Ik weet het alleen niet zeker omdat ik het niet goed kan testen. Misschien wel, dan heb je het opgelost…
Er zijn ook ingewikkelde oplossingen met scripts en Python die uit de Kobo database op je ereader de annotaties kunnen halen, maar ik weet niet hoever je kennis gaat. Wel heb ik inmiddels begrepen dat annotaties op de Kobo in de map digital editions\annotations\”naam van het boek” staan (voor de niet via Kobo gekochte boeken) en in het bestand .kobo\KoboReader.sqlite staan voor Kobo’s eigen kepub boeken. Handige jongens kunnen met die bestanden rommelen, maar ik laat ze meestal met rust.
Maar gaat het misschien alleen om het maken van een backup voor het geval er iets misgaat met de Kobo ereader? Dan kun je volgens mij ook volstaan met de backup mogelijkheid van de Kobo Utilities plugin. Via het menu “plugin aanpassen”, tabblad “devices” kun je dat instellen (hoe vaak een backup, waar bewaren, en hoeveel kopieën bewaren). In deze backups worden ook de annotaties bewaard zodat je ze in geval van nood kunt terugzetten.
Richard de Boer
DeelnemerToevoeging: anders zou het misschien nog iets te maken kunnen hebben met DRM beveiliging, maar dat kan ik niet testen want van de paar boeken met DRM die ik ooit heb gekocht heb ik die vreselijk irritante beveiliging verwijderd en het bewaarde origineel kan ik niet meer openen vanwege een niet meer bestaand Adobe ID nummer (waardeloos systeem…)
-
AuteurBerichten