Goedkope e-readers

2
Kindle e-reader

Wil je toch eens een e-reader proberen maar wil je hier niet al te veel aan uitgeven? eReaders.nl selecteerde een aantal bekende en onbekende modellen onder de 100 Euro (op het moment van schrijven) en vergeleek hun min- en pluspunten en de prijs/kwaliteitverhouding.

Enkele zaken om rekening mee te houden bij de keuze van een e-reader:

-Type scherm. De meeste e-readers hebben een e-Ink scherm. Dit leest verreweg het meest comfortabel, ook in de zon. Er zijn echter wel grote kwaliteitsverschillen op te merken met name in de scherpte van het beeld, dit zie je ook terug in de prijs. Tegenwoordig beschikken bijna alle ereaders over een touchscreen (eventueel met extra bladertoetsen) maar in de lagere prijsklassen vind je ook nog modellen met alleen fysieke bladerknoppen. Beide Autovision-modellen en de Icarus Omnia hebben fysieke knoppen, de Kobo Touch en de Kindle hebben een aanraakscherm.

-Schermverlichting.  Zoek je een e-reader met ingebouwde schermverlichting, dan hangt daar een prijskaartje aan. De enige reader in deze lijst met ingebouwde schermverlichting is de Autovision AV63, de andere readers beschikken niet over deze functie.

-Wi-fi. Wi-fi is noodzakelijk als je vanaf je e-reader boeken wilt kopen. Doe je dit altijd vanaf je PC en zet je ze daarna op je reader via de USB-kabel, dan voegt wi-fi voor jou misschien niet zoveel toe. Van de selectie hieronder beschikken alleen de Kindle en de Kobo Touch over wi-fi.

Icarus Omnia G2 (vanaf €59,95)

De Icarus Omnia is een zeer budgetvriendelijk apparaat, waarmee je niet alleen boeken Icarus Omniakunt lezen, maar ook muziek kunt luisteren en films kijken. Je kunt hem misschien dan ook beter een multimediaplayer noemen. De Omnia heeft een 7 inch LCD kleurenscherm, waarmee hij groter is dan de gemiddelde e-reader. De resolutie van 800×480 is niet super. Het LCD scherm heeft als voordeel dat lezen in het donker geen enkel probleem is, lezen in de zon is dat echter wel. Wie van plan is het apparaat voornamelijk te gebruiken voor het lezen van e-books kan wellicht beter voor een reader met E-ink scherm gaan. Deze reader heeft geen touchscreen maar beschikt over fysieke bladerknoppen aan de zijkant van het scherm.  In vergelijking met readers met een e-Ink scherm gaat de batterij een stuk minder lang mee en de Omnia heeft geen wi-fi. De Omnia is geen uitstekende reader noch een echte tablet, maar al met al is de prijs/kwaliteitverhouding prima in orde.

Amazon Kindle 6 (vanaf €69,99)

Voor 70 Euro heb je al een hele nette e-reader, namelijk de Kindle kindlevan Amazon. Deze reader heeft een strak design en heeft een 6 inch e-Ink scherm, touchscreen en wifi. De schermresolutie is 800×600. Nadeel is dat deze Kindle geen schermverlichting heeft. Ook moet je er rekening mee houden dat de Amazon-readers geen e-books in epub-formaat ondersteunen. Daardoor moet je e-books die je bij winkels als Bol.com hebt gekocht eerst omzetten naar het Kindle-formaat, bijvoorbeeld met het programma Calibre. Niet onoverkomelijk, wel goed om te weten. De geheugenruimte is niet uitbreidbaar, maar eerlijk is eerlijk, 4GB interne opslagruimte betekent plaats voor duizenden boeken.

Autovision AV61 (vanaf €69,99)

Autovision AV61Een scherp geprijsde e-reader is deze Autovision AV61. Het e-Ink scherm zorgt ervoor dat je ook in de zon van je e-books kunt genieten. Het scherm heeft een resolutie van 800×600, vergelijkbaar met de andere apparaten in deze lijst. De Av61 heeft geen touchscreen maar fysieke bladerknoppen. Dit oogt weinig modern, maar qua gebruiksgemak is het een kwestie van smaak. Voor deze prijs verwacht je geen vuurwerk. De reader doet wat hij moet doen, is licht en compact maar is zeker niet de allersnelste.

Kobo Touch 2.0 (vanaf €89,00)

Kobo Touch 2.0De in september 2015 uitgebrachte Touch 2.0 is de goedkoopste reader in de Kobo-familie. Het apparaat heeft een e-Ink scherm van 6 inch en is voorzien van wi-fi waardoor je direct vanaf de reader e-books kunt aanschaffen. Handig is ook dat e-books die je op Bol.com koopt direct op je e-reader te lezen zijn. De Touch 2.0 heeft geen schermverlichting. De reader is dun en licht (185 gram) en makkelijk mee te nemen. Voor wie gewoon e-books wil lezen en het geen probleem vindt om een leeslampje aan te doen is dit een prima reader.

 

Autovision Lumiread AV63 (vanaf €99,99)
Autovision AV63 LumireadDe Autovision Lumiread is een basic e-reader met een 6 inch e-Ink scherm. Zoals de naam al doet vermoeden beschikt dit apparaat, als enige in deze selectie, over instelbare achtergrondverlichting waardoor je geen externe lichtbron nodig hebt. De schermresolutie is 800×600, vergelijkbaar met de Kobo Touch 2.0. De Lumiread heeft geen wi-fi en geen touchscreen, maar heeft net als de Icarus Omnia fysieke bladerknoppen.

Heb jij budget e-reader die een uitstekende koop bleek of juist helemaal niet? Ga jij het liefst voor een bekend merk of maakt jou dat helemaal niets uit? We horen graag jouw ervaringen!

Vorig artikelE-books lenen bij de Bibliotheek
Volgend artikelE-books: leen ze bij de Bibliotheek!

2 REACTIES

  1. de Icarus Omnia is natuurlijk gewoon zonder hoes verkrijgbaar en kost dan EUR 59,95. Voor een hoes betaal je bij alle andere e-readers namelijk ook extra.

  2. Bedankt voor je bericht Carlo, je hebt natuurlijk gelijk. 72,95 is een mooie bundelaanbieding, maar omdat de andere prijzen ook zonder hoes zijn heb ik het even aangepast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in