Gratis content in opmars

0

De laatste tijd wordt er opvallend veel gratis content beschikbaar gemaakt. Een toenemend aantal nieuwssites stelt de archieven open en ook steeds meer nieuwe boeken kunnen gratis worden gedownload. Goed nieuws voor de bezitter van een ebook reader.

Dat veel klassiekers – waarvan het auteursrecht is verlopen – digitaal beschikbaar zijn dat weten de meeste mensen al wel. Op websites als Gutenberg.org kun je duizenden boeken downloaden, gratis en voor niets. Maar ook veel nieuwe uitgaven worden tegenwoordig gratis beschikbaar gesteld.

In Nederland denkt men nog vaak ‘gratis, dan zal het ook wel niets zijn’. In het buitenland echter is die gedachte al lang achterhaald. Veel auteurs beseffen dat ze moeten vechten om de aandacht van de lezer; het aanbod van nieuwe titels is gewoonweg te groot. Een boek gratis beschikbaar maken of een boek via digitale weg ‘bètatesten’ zijn aan populariteit winnende manieren om toch nog lezers te bereiken. En als het boek voldoende kwaliteit blijkt te hebben dan is de weg naar een papieren uitgave meestal niet zo lang meer.

Opvallend is daarbij dat de beslissing om bijvoorbeeld een boek als gratis download aan te bieden vaak geïnitieerd wordt door de auteur, niet door de uitgever.

Ook veel nieuwssites en tijdschriften beseffen dat het afschermen van digitale content weinig zin heeft, aangezien weinig mensen geneigd zijn om te betalen voor nieuws en achtergronden. Content wordt daarom steeds vaker beschikbaar gemaakt zonder dat men eerst in hoeft te loggen of te betalen. De inkomsten moeten uit advertenties komen.

Vooral bezitters van een e-reader profiteren van deze ontwikkeling. Want een boek lees je nu eenmaal niet van een computerscherm en je gaat het ook niet uitprinten, dan kun je net zo goed de papieren versie aanschaffen.

Op ereaders.nl wordt een toenemend aantal gratis ebooks aangeboden. Dit zullen vooral Engelstalige titels zijn, maar de verwachting is dat er ook Nederlands werk zal gaan verschijnen. Heeft u een interessant ebook gezien dat niet in ons overzicht mag ontbreken? Publiceer het desnoods zelf en zet de verkoopprijs op 0 euro!

Vorig artikelPhilips Readius…now with…cellphone?
Volgend artikelPolymer Vision neemt Readius in productie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in