Het kraken van de PRS-T1

Aangezien de software van de Sony Reader PRS-T1 wat te wensen overlaat vond ik het het proberen waard om met een hack wat extra functies te verkrijgen. En het loonde: De mogelijkheden zijn eindeloos! Je krijgt hiermee in feite een Android smartphone die alleen niet kan bellen (en niet zo goed is met animaties).

Het is heel simpel: Op dit Russische e-readerforum kun je een [url=http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=ru&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.the-ebook.org%2Fforum%2Fviewtopic.php%3Ft%3D21458]minimal root set downloaden[/url] die Android-functies aan de PRS-T1 toevoegt. Neem de eerste of tweede download-link, veel verschil zit er niet tussen. Zelf koos ik (arbitrair) de ADWLauncher.

De vertaalde instructies zijn verder duidelijk, maar voor het gemak zal ik je hetzelfde vertellen: Nu verbind je de reader met je computer en zet je hem in data transfer mode. Voor de zekerheid zou ik een back-up maken van alles op de reader wat je niet kwijt wilt. Dan pak je het zip-bestand uit, zoek je daarbinnen flash-reader.bat en klik je erop. Het programma zelf is zo klaar, maar het duurt even voordat de reader opnieuw opgestart is. Als ie klaar is, en alles is goed gegaan, krijg je de keuze uit ADWLauncher/Zeam Launcher (hangt af van welke je geïnstalleerd hebt) en Home. De eerste keuze start Android op, en Home geeft je de startpagina van de reader zoals hij eerst was. Hij doet dus nog alles wat ie eerst ook kon.

Het eerste wat ik kon met de gekraakte reader was het gebruiken van het draadloze universiteitsnetwerk, waar de standaard reader-software het beveiligingstype niet van herkende. Daarnaast installeert deze hack twee alternatieve ereader-applicaties, die geen problemen hebben met vastlopen – hoewel het misschien even wennen is aan de andere gebruiksmethode.

Het nadeel is alleen dat Android aangepast is voor apparaten met een LCD-scherm, wat natuurlijk een veel hogere refresh rate heeft dan een e-ink-scherm. In de standaardinstellingen komt dus nogal veel gescroll en gezoom voor, wat het scherm moeilijk kan bijhouden. Dit kun je gelukkig grotendeels uitschakelen in de opties. (Menu-knop > More > AWDSettings). Dit probleem blijft bestaan binnen de andere reader-applicaties, dus voor bijvoorbeeld het lezen van pdf-documenten, waarbij je vaak moet inzoomen of slepen, kun je beter de sony reader applicatie gebruiken. Die is beter aangepast voor het trage scherm.

Daarnaast kun je natuurlijk naar behoeven allerlei applicaties installeren. Dropbox staat er al op, en zelf heb ik er een schaakspel op gezet, een chatapplicatie, en de Kindle reader. Het enige probleem was dat ik deze applicaties niet van de Android Market kon halen; om daarmee applicaties te installeren moet je google-account gekoppeld zijn aan het apparaat, en zodra ik dit probeerde crashte de reader. Dus in plaats daarvan haal ik de applicaties van 4shared.com. Hier zijn veel android-apps te vinden, en de meeste hiervan zijn op de android market zowiezo gratis, dus kun je ze zonder zorgen downloaden.

Ik kan je aanraden dit ook te proberen, maar ik ben waarschijnlijk al net zo’n amateur als elk ander persoon, dus vertrouw niet volledig op mijn ervaringen. Als er iets fout gaat, kun je altijd de Rescue Set downloaden die de reader terugzet zoals hij was. Dan heb je ook nog steeds je garantie.