Goedkopere ebooks: In 2016 laag BTW-tarief op ebooks en digitale kranten

1

In 2016 gaat de prijs van ebooks en digitale kranten een stukje omlaag. Vanaf dan mogen beiden namelijk in heel Europa onder het lage BTW-tarief vallen, zo beloofde president Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie vorige week.

Het is veel mensen al langer een doorn in het oog: voor een papieren boek betaal je slechts het lage BTW-tarief van 6% in Nederland, terwijl dat voor hetzelfde boek in digitale vorm 19% is. Mede daardoor zijn de prijzen van ebooks relatief hoog ten opzichte van papieren boeken.

Al langer proberen verschillende partijen daar verandering in te brengen. Maar de aanpassing van het BTW-tarief voor digitale diensten moet in Europa geregeld worden, en dit blijkt in de praktijk een langdurig proces. Frankrijk en Luxemburg hebben op eigen houtje al de regeling voor ebooks aangepast, andere landen durfden dit nog niet aan uit angst voor een rechtszaak vanuit Europa.

Volgens Jean-Claude Juncker zal er in de eerste helft van 2016 een wetsvoorstel komen waarmee landen zelf mogen beslissen onder welk tarief digitale boeken en kranten vallen.

1 REACTIE

  1. Titel geeft de indruk dat het beslist is. Maar het is een voorstel dan nog niet eens gedaan is. Dat is iets heel anders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in