Internationale e-bookmarkt heel diffuus

0
international-market-ebooks

Hoe staat de e-bookmarkt er eigenlijk voor, wereldwijd gezien? Dat is nog niet zo’n makkelijke vraag. Niet alleen verschillen markten als bijvoorbeeld de VS, Duitsland en China erg van elkaar, ook is het zo goed als onmogelijk om te achterhalen hoeveel e-books er precies beschikbaar zijn en hoeveel er zijn verkocht.  

Elk jaar schrijft industrieconsulent Rüdiger Wischenbart het Global Ebook Report, waarbij hij de ontwikkelingen in de internationale e-bookmarkt analyseert. Dit jaar concludeert hij dat de verschillen tussen landen zo groot zijn dat er geen wereldwijde trends zijn te ontdekken.

Wat het lastig maakt is dat de gegevens uit veel verschillende bronnen komen en dat niet alle platformen hun cijfers willen delen. Waar in Nederland het CB elk kwartaal een analyse van de digitale boekenmarkt publiceert, bestaat er in de meeste landen geen overkoepelende organisatie. De cijfers komen daarom onder meer van bedrijven als Amazon, Kobo en andere verkoopplatformen als Bookwire en het Duitse Readbox.

VS en het Verenigd Koninkrijk
Wischenbart ziet dat uitgevers in de VS en het Verenigd Koninkrijk inmiddels relatief positief staan tegenover abonnementsdiensten voor e-books en het lenen van e-books bij de bibliotheek. In de meeste landen in Europa is dat niet het geval. In de VS klom het e-book snel naar 15-25% van de totale afzet, maar dat aantal laat al sinds 2013 een dalende lijn zien. Self-publishing groeit hard, ten koste van traditionele uitgevers.

West Europa
In West-Europa zijn e-books over het algemeen goed voor minder dan 10% van de totale afzet. In Nederland en Duitsland is digitaal lezen duidelijk populairder dan in andere landen, maar ook hier blijft het aantal digitale lezers achter in vergelijking met de Engelstalige markten.

China
China laat een uniek beeld zien: de boekenmarkt groeit hier gestaag door. Ook zijn steeds meer Chinezen bereid om voor e-books te betalen.

Bron: Publishing Perspectives

Vorig artikelKB sluit overeenkomst met auteursrechtorganisatie Stichting Lira
Volgend artikelDe leukste gratis e-books #14

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in