iRex Digital Reader 1000 Review

0

De Digital Reader 1000 is de nieuwste ebook reader van iRex Technologies. De e-reader onderscheidt zich van de concurrentie met een groot 10″ scherm waarop zonder meer A4 documenten getoond kunnen worden. De DR 1000 ondersteunt niet alleen het bekende pdf formaat maar ook Microsoft Office documenten zoals PowerPoint presentaties. iRex richt zich met de DR 1000 op de zakelijke gebruiker.

iRex is de eerste fabrikant ter wereld die een 10″ ebook reader aanbiedt. De basisuitvoering in de Digital Reader 1000 reeks, de DR 1000, gaat aanvankelijk 499 euro kosten. Daarnaast komt er een versie met touch screen, de DR 1000S, waarop men ook aantekeningen kan maken in documenten. Deze versie gaat 599 euro kosten.

De meest uitgebreide versie, de DR 1000SW, heeft ook bluetooth en wifi netwerkmogelijkheden. De prijs van de 1000 SW is nog niet bekend. De 1000 en 1000S worden begin oktober verwacht. De 1000SW komt naar verwachting begin 2009 op de markt.

‘Printen’ naar de Digital Reader
Handig is dat de Digital Reader zichzelf als printer installeert op een pc zodra deze wordt aangesloten. Daardoor kun je direct vanuit Word of een ander office pakket naar de Digital Reader ‘printen’. De documenten hoeven verder niet geconverteerd te worden naar een speciaal ebook-formaat.

Afmetingen en gewicht
De DR 1000 weegt iets meer dan 500 gram. De afmetingen zijn 27 bij 22 cm. De reader is zo’n 12 mm dik. Het is dus geen apparaat voor in de binnenzak, maar daar is de reader ook niet voor bedoeld; de DR 1000 moet dikke stapels documenten gaan vervangen, het is geen substituut voor een pda.

Een meegeleverde sd card van 1 GB vult het interne geheugen van 128 MB aan. Op de sd card passen ca. 20.000 pagina’s tekst. Het is ook mogelijk om SD cards met een grotere capaciteit te plaatsen.

De DR1000S, met touch screen
Zoekfunctie
Handig is dat de Digital Reader voorziet in een ingebouwde zoekfunctie, die ook werkt bij pdf documenten. Zoekwoorden worden met behulp van de stylus (1000S/1000SW) ingevoerd op een virtual keyboard. Dit maakt de Digital Reader tot een ideaal hulpmiddel voor mensen die onderweg snel informatie op moeten kunnen zoeken, zoals sales- en marketingmensen, advocaten, vertegenwoordigers, leveranciers, monteurs, engineers, en natuurlijk studenten.

Tiptoetsen
Bijzonder is dat iRex heeft gekozen voor tiptoetsen waarmee de DR 1000 bediend wordt. Deze knoppen kennen geen ‘klik’, een lichte aanraking volstaat. De tiptoetsen zijn zowel links en rechts als onder het scherm gepositioneerd, zodat de e-reader ook bij landscape documenten eenvoudig bediend kan worden. Door middel van ledjes wordt optische feedback gegeven op het ‘indrukken’ van een toets. Het invoeren van tekst kan met een virtueel toetsenbord, die met de stylus bediend wordt (1000S en 1000SW).

Energiezuinig 10,2″ eInk display
Voor het scherm heeft iRex wederom gekozen voor de energiezuinige eInk techniek. Hierdoor worden documenten zonder knipperen of achtergrondverlichting getoond, waardoor het lezen niet vermoeiend voor de ogen is. De schermdiagonaal is 10,2″ (ca 26 cm) en heeft een resolutie van 1024 x 1280 pixels. Het oplossend vermogen is 160 dpi. Hierdoor worden teksten haarscherp weergegeven, ook in vol daglicht. Het scherm is groot genoeg om een A4 document weer te geven.

Met de door iRex zelf ontwikkelde displaycontroller kan de DR 1000 zestien grijstinten weergeven (in tegenstelling tot bijv. de Kindle of de Sony Reader, die slechts vier grijstinten tonen).

Notities maken op een oneindig notitieblok
Nieuw besturingssysteem
Naast de hardware heeft iRex ook de software onder handen genomen. De Digital Reader 1000 is uitgerust met een nieuw besturingssysteem, welke de bediening zo eenvoudig mogelijk moet maken en ruimte biedt voor het structureren van documenten. De user interface is een beetje Windows-achtig opgezet, met duidelijke pictogrammen. Handig is dat je een aantal documenten naast elkaar kunt openen en middels icoontjes snel heen en weer kunt springen. Tevens is het nieuwe besturingssysteem veel sneller ten opzichte van de iLiad. Pagina’s worden zeer snel opgebouwd. Daarnaast gaat de DR 1000 langer mee op één batterijlading, zo’n 24 uur volgens de fabrikant (afhankelijk van het gebruik).

Solide ontwerp
Niet alleen het besturingssysteem is onder handen genomen, ook de hardware zelf heeft een complete redesign gekregen. De behuizing voelt zeer solide aan en tijdens een productdemonstratie werd getoond dat de Reader een val op een harde ondergrond met glans doorstaat. Het wordt wel aangeraden om de Reader in een beschermende cover te transporteren. De Digital Reader serie is gebaseerd op een snelle processor die bovendien een low-power modus heeft; bij inactiviteit wordt de processor uitgeschakeld en vraagt dan zeer weinig vermogen.

Focus op pdf
iRex focust zich met de nieuwe generatie e-reader op de zakelijke gebruiker, die snel en zonder extra conversie pdf documenten wil kunnen lezen. De DR 1000 ondersteunt weliswaar Mobipocket, een populair formaat voor ebooks dat ook op kleinere ebook readers goed wordt weergegeven, maar gezien de populariteit en brede acceptatie van pdf bestanden was het vooral voor zakelijke gebruikers en uitgevers een kwestie van afwachten totdat er hardware kwam waarop pdf bestanden zonder problemen kunnen worden weergegeven. Dat is met de DR 1000 serie eindelijk het geval.

Lokale iRex Delivery Service
Een andere zeer interessante feature die werd aangekondigd is de mogelijkheid om in de toekomst een lokale iRex Delivery Service op te zetten. Zo zou een secretaresse bijvoorbeeld op één computer documenten kunnen uploaden die dan automatisch verspreid worden onder een vaste groep Digital Readers. Ideaal voor projectteams en zakenlieden die verspreid over verschillende locaties toch over dezelfde actuele documenten moeten beschikken. Ook komen geavanceerde e-learning mogelijkheden en digitale boekenclubs binnen handbereik, waarbij nieuwe content automatisch onder studenten cq. abonnees wordt verspreid.

Updates
Helaas kan de DR 1000 nog geen Word bestanden tonen. iRex zegt echter spoedig met updates in de vorm van ‘plug-ins’ te komen, waarmee onder andere nieuwe bestandsformaten toegevoegd zullen worden. Om het externe ontwikkelaars makkelijk te maken biedt iRex softwaretools en een simulator aan, zodat men snel met plug-ins voor de Digital Reader kan komen. Hierdoor wordt de DR 1000 een volwaardig alternatief voor de ouderwetse aktentas.

Bestellen
Zowel de DR1000 als de DR1000S kunt u hier bestellen. De DR1000SW wordt later toegevoegd. Met de reader wordt alleen een usb kabeltje (voor opladen/overzetten bestanden) en een stylus meegeleverd (1000S/1000SW). Een Quick Start Card helpt de gebruiker op weg, de handleiding is voorgeïnstalleerd.

Model Digital Reader 1000 Digital Reader 1000S
Display 26 cm eInk display
1024 x 1280 pixels (160 dpi)
16 grijstinten
Input en output Capacitieve tiptoetsen met optische feedback
Mini-USB connector
Wacom® penabled® touchscreen met Stylus
Capacitieve tiptoetsen met optische feedback
Mini-USB connector
Processor en geheugen Freescale i.MX31L processor
128MB RAM
Opslag 1GB SD card (kan vervangen worden door grotere SD cards)
Ruimte voor meer dan 1000 documenten of afbeeldingen
Accu Ingebouwde lithium ion accu
Laad in 5 uur op via USB connectie
Bestandsformaten Adobe® PDF, TXT, HTML
Beveiligde ebooks: (DRM): Mobipocket PRC
Afbeeldingen: JPEG, PNG, GIF, TIFF and BMP
Andere formaten worden later toegevoegd
Talen Nederlands, Engels, Frans en Duits
Extra talen worden later toegevoegd
Systeemvereisten Windows® XP or Vista®
800MHz processor
128MB RAM minimum
25MB ruimte op de harde schijf
USB aansluiting (USB 2.0 aangeraden)
Omgeving Omgevingstemperatuur 0 tot 45 C
In de verpakking iRex Reader 1000
USB kabel
Quick start guide
iRex Reader 1000S
Stylus
USB kabel
Quick start guide

De eerder geïntroduceerde iLiad 2nd edition en iLiad Book edition beschikken over een 8″ scherm en worden gepositioneerd als handzame e-reader voor boekenliefhebbers.

Vorig artikeliRex presenteert Digital Reader 1000 series
Volgend artikelDigitaal leermateriaal (Kennisnet)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in