Is de iPhone de ebook reader van de toekomst?

0

Sinds enkele dagen ben ik de trotse bezitter van een iPhone 3G. Wat een geweldig apparaat is dat; de bediening is snel, intuïtief, stabiel en grafisch superieur. Vooral leuk is dat je via Apple’s App Store zeer uiteenlopende programma’s kunt installeren. Waaronder een eReader applicatie. Je kunt hiermee draadloos ebooks aanschaffen en deze direct lezen op je iPhone. Natuurlijk probeerde ik deze functie als eerste uit, met de vraag in het achterhoofd: is de iPhone de ebook reader van de toekomst?

Het programma dat ik als eerste uitprobeerde heet eReader, van Fictionwise. Het programma wordt gratis aangeboden. Eenmaal geïnstalleerd kun je direct een aantal meegeleverde ebooks bekijken.

De bediening werkt heerlijk à la iPhone; je ‘bladert’ door het ebook door lichtjes met je vinger over het scherm te vegen. Als je de telefoon kantelt, draait de tekst automatisch mee.

Mooi is dat je ebooks kunt doorzoeken en desgewenst kunt doorlinken naar een woordenboek, dat je wel nog even aan moet schaffen.

Het ophalen van ebooks gaat net zoals bij Amazon’s Kindle, je bladert door het online aanbod van Fictionwise (je moet hiervoor wel een account hebben) en nieuwe ebooks worden snel en probleemloos geïnstalleerd via de 3G verbinding. Geen gehannes met kabeltjes, pc’s en wifi netwerkinstellingen.

Digitale krant

Daarnaast probeerde ik de New York Times iPhone App. Je kunt het (wederom gratis aangeboden) programma online installeren en het haalt automatisch het laatste nieuws op, overzichtelijk gerubriceerd.

Artikelen worden met kleurenfoto’s weergegeven en ook hier draait het scherm automatisch mee. Door twee vingers op het scherm te zetten en deze uiteen te bewegen zoom je in op de tekst. Leuk is ook dat je kunt doorklikken op hyperlinks in de tekst, welke je naar achtergrondinformatie op de site van de NYT leiden.

Gelet op het feit dat er al miljoenen iPhones over de toonbank zijn gegaan (vergelijk dat met de 240.000 Kindles die op dit moment volgens geruchten verkocht zouden zijn) dan is de potentie natuurlijk enorm. Alle iPhone bezitters lopen rond met een potentiële ebook reader in hun zak en uitgevers kunnen hier handig op inspelen.

Nadelen

Maar… de iPhone als ebook reader heeft wel een paar belangrijke nadelen. Natuurlijk is de capaciteit van de batterij beperkt en aangezien het scherm achtergrondverlichting nodig heeft kun je niet langer dan enkele uren lezen, want dan is de accu leeg. Daarbij is het lezen na verloop van tijd vermoeiend aan de ogen, ook al kun je het beeld diapositief maken (witte letters op een zwarte achtergrond), wat iets rustiger is voor de ogen.

Een belangrijker nadeel is dat je vastzit aan een beveiligd, niet met andere ebook readers compatibel bestandsformaat (het zogenaamde pdb formaat) van Fictionwise. Ebooks die je op je iPhone installeert kun je niet weggeven of lezen op een ander device.

Positief nieuws is dat Mobipocket (onderdeel van Amazon) een Mobipocket App heeft aangekondigd, waardoor er in één klap tienduizenden ebooks beschikbaar komen op de iPhone, waaronder ook Nederlandstalige titels. Maar ook hier geldt dat de ebooks beveiligd zijn en niet onbeperkt gedeeld kunnen worden.

Tot slot blijf ik erbij dat het klassieke boekformaat van bijvoorbeeld 16×24 cm niet voor niets is ontstaan. Tekstregels zijn in dat geval niet te kort en bieden zodoende een rustige leeservaring. Figuren worden niet priegelig weergegeven. De witmarge rondom biedt de lezer houvast. Op een klein schermpje is het leuk om een krantenartikel of een lemma uit een encyclopedie te lezen, maar een heel boek zou ik niet graag op de iPhone lezen.

Veel potentie

Hoe dan ook, uitgevers van zowel non-fictie (denk aan woorden-, reis- en kookboeken) en fictie (romans, chicklit), krantenuitgevers en uitgevers van naslagwerken doen er denk ik wel heel erg verstandig aan om de ontwikkelingen rond de iPhone op de voet te volgen. Want het gebruiksgemak van de iPhone, het grote kleurenscherm met het touchscreen en de ‘always on’ internetverbinding bieden zeer veel potentie. Daar kunnen de fabrikanten van de op eInk gebaseerde ebook readers nog veel van leren.

Nu maar hopen dat Apple niet dezelfde monopolistische trekjes gaat vertonen als Amazon, en uitgevers op een gegeven moment gaat uitsluiten als ze zich niet willen conformeren aan Apple’s toekomstige voorwaarden…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in