De doorverkoop van tweedehands e-books moet worden tegengegaan, vindt het Nederlandse Uitgeversverbond. Als deze handel op stoom komt vrezen de uitgevers dat er veel minder nieuwe boeken worden verkocht en zullen er minder kunnen worden gedrukt. Zij hebben Stichting Brein gevraagd op te treden tegen de verkoop van gelezen e-books. “Bij fysieke boeken ben je het kwijt als je het verkoopt. In de digitale wereld bestaat dat niet en verdubbel je het alleen maar”, zegt Martijn David van het Nederlandse Uitgeversverbond.
Gisteren meldde NOS.nl dat mensen die via de website Markplaats gelezen e-books willlen doorverkopen automatisch een mail ontvangen met als afzender Stichting Brein, waarin wordt verzocht de verkoop te staken, maar dat deze mail helemaal niet van Brein afkomstig is. In een reactie geeft de stichting aan dat zij weliswaar tegen de doorverkoop van e-books is, maar dat zij alleen mensen die grote partijen e-books verkopen aanpakt.
Marktplaats meldt dat Brein actief probeert om de verkoop van tweedehands e-books tegen te gaan en dat er daardoor vrijwel alleen maar advertenties zijn waarin mensen hun eigen werk aanbieden.
In principe is de doorverkoop van legaal gekochte e-books wel toegestaan. De website Tom Kabinet, waar je gelezen e-books kunt verkopen en voor 2 Euro gebruikte digitale boeken kunt aanschaffen, vindt dat je e-books gewoon moet kunnen doorverkopen als je ze uit hebt. In de rechtzaak die het Uitgeversverbond tegen de website aanspande gaf de rechter Tom Kabinet begin dit jaar deels gelijk: de website mag echter alleen legaal aangekocht materiaal verkopen en moet de herkomst van de aangeboden e-books kunnen garanderen. De zaak is nog niet gesloten, volgende week buigt de rechter zich opnieuw over het vraagstuk.
Bron: NOS.nl, Tom Kabinet
Die uitgever kopieert toch ook steeds het bestand en vraagt daar iedere keer geld voor. En dan de degene die zo een kopie bij hem gekocht heeft beschuldigen van………
De Nederlandse uitgeversbond gaat wat kort door de bocht. Wie zijn ebooks ‘legaal’ verkoopt doet er wel degelijk afstand van lijkt me. Ik ben benieuwd naar wat de rechter uiteindelijk beslissen zal. Voorlopig hou ik mijn boeken lekker bij.
Om nou de koper toegang te geven tot je ebookplankje bij Bol ……windows 10 kan ook maar op 1 machine staan, dus wat is het probleem met een ebook doorverkopen?
Tsja dat ze hebberig zijn dat blijkt wel roman boekjes die gedrukt iets van 1 tot 3 euro kosten zijn in de ereader shops dik 5 tot maar liefst ver over de 25 euro
En dat terwijl er helemaal geen kosten worden gemaakt om dit te maken.
Het houd niet op met het eindeloos jagen op meer winst.
Daarom weiger ik zelf dan ook deze drm boeken, die komen er bij mij niet op mijn lees lijstje.
Tenzij ze betaalbaar geprijsd zijn, maar ik vind het een schande dat men zoveel durft te vragen voor een zielige kopie van een bestand.