Jongeren lezen liever fysieke boeken dan e-books

2
Jongeren lezen liever papieren boeken dan e-books

De wereld wordt steeds digitaler en veel traditionele media hebben moeite om jongeren aan zich te binden. Voor boeken geldt dit echter niet. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat jongeren liever een papieren boek lezen dan een e-book.

In 2015 bleek uit Amerikaans onderzoek onder 1000 respondenten tussen de 16 en 24 jaar dat maar liefst 64% de voorkeur geeft aan papieren boeken. Slechts 16% kiest voor e-books, 20% had geen voorkeur.

Ook werd gevraagd hoe vaak zij een e-book lazen. 32% gaf aan nooit een e-book te lezen, 35% las 1 e-book of minder per maand, 8% las 1 e-book of minder per week en 7% zei meerdere e-books per week te lezen.

De jongeren uit het onderzoek lezen e-books vooral op hun smartphone (43%). 34% gebruikt het liefst de Kindle, de e-reader van Amazon. 27% leest op de iPad, 23% op de laptop en 19% op een andere tablet.

Volgens Marcel Vogels, die met marktonderzoeksbureau MeMo2 het leesgedrag onder jongvolwassenen onderzoekt, is het lezen van een papieren boek ‘hotter dan ooit’. Erg populair bij de leeftijdsgroep van 15 tot 35 jaar zijn Young Adult series als The Hunger Games, Divergent en The Jewel.

2 REACTIES

  1. Echt verwonderen doet mij dat niet. Als je al de hele dag op je scherm staart ga je dit niet ook nog eens in je vrije tijd doen. Bovendien blijft de telefoon of tablet dan lekker vrij. Persoonlijk vind ik enkel een e-inkreader een waardig alternatief voor een gedrukte midprice. Zo’n reader koop je niet om één serie uit te lezen; zeker niet als de gedrukte versie van het boek al onder vrienden de ronde doet – of een e-book lezen niet ‘hot’ is -.

  2. Voor mezelf sprekend.

    Als ik studeer vind ik fysieke boeken fijner omdat ik daarin kan arceren en aantekeningen kan maken. In mijn vrije tijd gebruik ik wel een e-reader, echt veel fijner dan een tablet/smartphone, zeker als ik buiten lees maar het gevoel van een echt boek is er voor mij dan niet. Op de bank ploffen met een kop thee, wat chocola en een fysiek boek waarbij ik de bladzijdes kan voelen is voor mij nog de fijnste tijdbesteding als ik even heerlijk wil ontspannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in