KB en Google verlengen digitaliseringsproject

0
KB Google digitaliseringsproject
Photo by Mikes Photos from Pexels

Het digitaliseringsproject van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Google met boekencollecties uit verschillende bibliotheken is opnieuw verlengd. Daarmee zullen er in de loop van 2019 ongeveer 30.000 boeken bij komen.

Boeken uit de volgende zes collecties worden daarmee digitaal beschikbaar gemaakt: de Athenaeumbibliotheek Deventer, ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Universitaire Bibliotheken Leiden, de Openbare Bibliotheek Rotterdam, de Openbare Bibliotheek Arnhem en Atria | Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis.

Ook worden er 10.000 titels van de KB naar Google gestuurd. Dat zijn voornamelijk titels die in 2017 in het publieke domein zijn gekomen. In totaal komen er bij deze uitbreiding in Google zo’n 30.000 titels bij. Het project kwam tot stand met steun van Stichting Pica.

550.000 titels
Sinds 2010 werken de Koninklijke Bibliotheek en Google samen om zoveel mogelijk oude Nederlandse boeken digitaal beschikbaar te maken. Via Google Books en Delpher zijn inmiddels 550.000 boeken van universiteitsbibliotheken, openbare bibliotgeken en andere erfgoedinstellingen online beschikbaar.

Google Books
Google Books is onderdeel van de zoekmachine en heeft als doel om zoveel mogelijk boeken digitaal beschikbaar te stellen. Wereldwijd maakte  het bedrijf inmiddels al ruim veertig miljoen titels online toegankelijk. Boeken waarop geen auteursrecht zit kunnen helemaal gelezen worden, is dat niet het geval dan zijn er slechts fragmenten beschikbaar. Inmiddels is 1,6% van alle boeken op Google Nederlandstalig en werden er collecties gedigitaliseerd van achttien Nederlandse bibliotheken.

 

Vorig artikelOnyx lanceert 10.3 Note Pro en 7.8 Nova Pro met stylus en instelbare kleurtemperatuur
Volgend artikelSabine van der Plas van leesplatform Sweek in Top 50 jonge talenten FD

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in