KB werkt alvast scenario’s leenrecht uit

0
Kb-leenrecht-ebooks

De Koninklijke Bibliotheek is begonnen met het uitwerken van verschillende scenario’s over het leenrecht voor e-books. Enkele weken geleden oordeelde advocaat-generaal Szpunar in een advies aan het Europees Hof van Justitie dat digitale boeken onder het leenrecht vallen. 

De Koninlijke Bibliotheek gaat ervanuit dat de uitspraak hoe dan ook belangrijke gevolgen zal hebben voor de e-bookcollecties in bibliotheken. De KB is daarom alvast begonnen de gevolgen voor bibliotheken in kaart te brengen.

Het uitlenen van e-books is volgens het advies van Szpunar vergelijkbaar met het uitlenen van fysieke boeken. Als e-books onder het leenrecht vallen, kunnen bibliotheken naar eigen inzicht e-books aankopen en uitlenen, als er per uitlening maar een vergoeding aan de auteur wordt betaald. Nu moeten bibliotheken voor elke titel aparte afspraken met uitgevers en auteurs maken.

In 2013 begon de Verening Openbare Bibliotheken een rechtzaak tegen Stichting Leenrecht om duidelijkheid te krijgen over de vraag of e-books onder het leenrecht kunnen vallen. VOB is voorstander van het leenrecht voor e-books. Het Nederlands Uitgeversverbond is tegen: het NUV is bang dat de boekenmarkt hierdoor ernstig verstoord zal worden. De uitspraak van het Hof wordt in november verwacht.

Bron: Koninklijke Bibliotheek

Vorig artikelNog een nieuwe leesapp: Magboox
Volgend artikel8 redenen waarom luisterboeken zo fijn zijn

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in