De Koninklijke Bibliotheek wil in 2018 20.000 e-books beschikbaar hebben in de digitale bibliotheek. Dat is de helft van het aantal boeken dat ook als e-book is verschenen. Dat meldt Hans van Velzen, voorzitter van de Inkoopcommissie van de KB aan BOEKblad.
Op dit moment bestaat het assortiment e-books uit 20.000 titels, waarvan 1250 luisterboeken. Van de circa 17.000 e-books vallen er in 2018 ongeveer 2000 af omdat daar jaarafspraken voor zijn gemaakt. Er moeten dus volgend jaar minstens 5000 e-books bij.
De KB wil zo veel mogelijk populaire en recente titels aan het aanbod toevoegen. Daarvoor moet met uitgevers worden onderhandeld. Volgens Van Velzen zijn uitgevers soms bang dat het beschikbaar stellen van e-books aan de bibliotheek de verkoop negatief beïnvloedt. “Maar dat blijkt in de praktijk mee te vallen. Soms hebben we al titels die even later succesvol zijn, zoals De tolk van Java, dat de Libris Geschiedenisprijs won en zes weken op nummer één stond in de verkopen, en die stond ook als e-boek in de bibliotheken. Het bleek elkaar wel te verdragen, de verkoop van het e-book stortte niet in.” Langzaam maar zeker besluiten steeds meer uitgevers om ook hun actuele e-books beschikbaar te maken voor uitleen, ziet Van Velzen.
De bibliotheek biedt vooral veel backlisttitels aan. Deze e-books worden bijna niet meer verkocht, maar genereren via de digitale bibliotheek wel omzet voor de uitgever, die per uitleen betaald krijgt. Bovendien zijn de e-books die uitgeleend worden beveiligd met DRM om piraterij tegen te gaan.
Steeds minder mensen lenen papieren boeken bij de bibliotheken, maar het lenen van e-books zit in de lift. in 2016 werden er 2,8 miljoen e-books uitgeleend. Daarbij werden er nog eens ruim 2 miljoen e-books gelezen via de populaire VakantieBieb-app.
Lees een uitgebreide uitleg over e-books lenen via de Bibliotheek in ons artikel ‘E-books lenen bij de Bibliotheek, hoe werkt dat?‘