Kindle Fire review: te zwaar en te klein, maar wel waar voor je geld

0

Vier jaar na de introductie van de Kindle ereader presenteert Amazon de Kindle Fire, een 7” tablet die naast toegang tot ebooks ook video, muziek en het web onder handbereik brengt. De verwachtingen zijn hooggespannen: stoot de Fire de iPad van de troon als meest begeerlijke tablet van 2011? Of hebben we slechts te maken met een smeulend vuurtje, dat nog niet echt tot ontbranding is gekomen?

Op 28 september 2011 kondigde Jeff Bezos de eerste Kindle-tablet in een reeks van succesvolle Kindle-ereaders aan. Onder de naam Fire zet Amazon een onontkoombare stap op ereadinggebied: het kunnen weergeven van kleur en bewegend beeld en een verdere integratie met de cloud. De Fire kwam afgelopen week beschikbaar voor Amerikaanse consumenten. Ik importeerde een recensie-exemplaar via US Unlocked. De tablet kost slechts 199 dollar, maar in hoeverre krijg je waar voor je geld?

De verpakking van de Kindle Fire is zoals we van Amazon gewend zijn: bruin, degelijk, saai, en voorzien van het opschrift ‘Frustration-free packaging’. Dat viel in mijn geval nog wel tegen door de klont plakband die de douane na hun controle had aangebracht, maar goed, duidelijk is dat Amazon qua productverpakking geen designawards hoopt binnen te slepen.

Eerste indruk en ingebruikname
In de doos tref ik drie voorwerpen aan: een Kindle Fire, een adapter met micro-USB aansluiting en een kaartje waarop staat dat je de Fire moet aanzetten en dan ‘slide to unlock’. That’s it. De Kindle Fire voelt opvallend zwaar aan, alhoewel het apparaat met 413 gram toch een stuk lichter is dan de iPad, die net geen 600 gram op de weegschaal doet aanwijzen. Het scherm lijkt op het eerste gezicht meer te spiegelen dan die van concurrerende tablets. De achterzijde van de Fire is gemaakt van een soort rubberachtig materiaal, dat enigszins warm aanvoelt en waardoor de Fire hopelijk niet snel uit je hand glijdt boven een stenen vloer. Al met al maakt de Fire een solide indruk, maar ik vraag me af of je hem lang met plezier in één hand houdt, iets wat het formaat wel suggereert.

Bij het voor het eerst aanzetten van de Kindle Fire wordt je gevraagd om verbinding te maken met een wifi-netwerk. Dat is ook gelijk de enige manier om op internet te komen; 3G is er niet bij, ook niet als optie, zoals bij de Galaxy Tab en de iPad wel het geval is. Na het selecteren van een netwerk en het invoeren van het wifi-password gaat de Fire meteen op zoek naar firmware-updates. Verstandig is het om daarbij de adapter aan te sluiten, want je hebt liever niet dat de accu leeg raakt tijdens zo’n update.

Net zoals Apple haar iPad dicht heeft verweven met de App Store (en sinds kort de iCloud), zo is de Kindle Fire nauw verbonden met de systemen van Amazon. Na de firmware-update wordt je dan ook gevraagd om je Amazon accountgegevens in te voeren. Hierna komen direct al je eerder aangeschafte ebooks op je boekenplank te staan. Uiteraard is alles gesynchroniseerd; de ebooks openen dus op de plek waar je gebleven was, zelfs als dat op een ander apparaat was. En ook je notities en bladwijzers zijn meteen beschikbaar. Geen geklooi dus met kabeltjes zoals we dat van stand alone ereaders kennen.

Bij het openen van een eerste ebook valt op hoeveel ‘boekiger’ de Fire overkomt dan een 10” tablet. Dat komt met name door het schermformaat (een diagonaal van 7”). Daarop past bij een voor mij goed leesbare letter ongeveer net zoveel tekst als een gemiddelde pagina van een paperback. De lengte-breedte verhouding is wel even wennen. Deze is namelijk 1 op 1,7, tegen bijvoorbeeld 1 op 1,3 bij de iPad. Het scherm lijkt dus ‘te hoog’, maar dat is wellicht ook een kwestie van wennen.

De schermresolutie is flink hoger dan die van de huidige generatie 10” tablets. De Fire heeft een oplossend vermogen van 169 dpi. Bij de iPad 2 is dat ‘slechts’ 132 dpi. De kleuren worden behoorlijk helder weergegeven; dat is te danken aan de toepassing van IPS-technologie, waarvan ook Apple gebruik maakt. Voor de weergave van multimedia-ebooks en video is het scherm ideaal. En gewone zwart/wit tekst – toch nog een redelijk groot deel van de beschikbare digitale boeken – wordt goed scherp weergegeven. Op het scherm heeft Amazon niet beknibbeld en dat is te merken.

Ebooks kopen en overzetten
Ebooks kopen gaat zoals we dat van Amazon gewend zijn. De Fire is een ideaal apparaat om door het aanbod van Amazon te grasduinen. En inmiddels begint de aanbod ergens op te lijken, met bijna één miljoen titels. Daar zit een hoep troep tussen, maar Amerikaanse lezers hebben – in tegenstelling tot Nederlandse ebookliefhebbers – weinig te klagen. De meeste recente boeken zijn er wel te koop in digitale vorm en dan niet voor de hoofdprijs.

Het grote voordeel van het Kindle-ecosysteem, waarbij winkel en apparaat door dezelfde partij worden aangeboden, is dat de gebruiksvriendelijkheid niets te wensen overlaat. Je klikt op ‘koop’ en het ebook staat direct op je tablet. Daar kan echt geen ouderwetse (web)winkel tegenop. Apple doet het wat dit betreft slechter én beter. Beter op het gebied van apps; voor de iPad zijn er honderdduizenden apps beschikbaar, tegen enkele tientallen voor de Fire. Maar op het gebied van ebooks laat Apple flinke steken vallen. De iBooks-app is weliswaar prettig in gebruik, maar de iBookstore is verder waardeloos door het geringe overzicht en het gebrek aan aanbevelingen.

Bij de weergave van ebooks die je hebt gekocht wordt cover flow ingeschakeld, zoals we dat – wederom – van de iPhone en de iPad kennen. Leuke eye candy, maar bij een wat grotere ebookverzameling niet echt heel nuttig. Amazon heeft ervoor gekozen om al je ebooks, apps en video’s weer te geven als items in een boekenkast. Je kunt vanuit het beginscherm dus snel naar recent gelezen of bekeken items springen, zonder eerst een applicatie te moeten openen.

Je hoeft niet per sé al je ebooks van Amazon te betrekken. Gelukkig maar, want Amazon biedt nog geen Nederlandstalige ebooks aan. De nieuwste versie van het gratis ebook beheerprogramma Calibre heeft sinds kort ook een driver voor de Fire. Je kunt je bestaande collectie ebooks dus snel en eenvoudig naar de Fire overzetten. Ebooks in het ePub-formaat moet je wel eerst even converteren (kan ook met Calibre), want ePub slikt de Fire niet. ePub ebooks die voorzien zijn van DRM kan Calibre overigens niet zomaar omzetten. Op internet zijn er plugins voorhanden waarmee dat wel kan.

Browsen met Silk
Met veel tamtam kondigde Amazon een ‘geheel nieuwe surfervaring’ aan op de Fire. De ingebouwde Silk browser werkt namelijk innig samen met het serverpark van Amazon, om webpagina’s sneller te kunnen laden en opbouwen. Zonder in al teveel technische details te treden komt het erop neer dat de (krachtige) computers van Amazon, die ook ingezet worden voor andere clouddiensten, een deel van het werk van de browser overnemen. En dat is anno 2011 nogal wat, een gemiddelde webpagina met tig plugins, afbeeldingen en video’s vraagt behoorlijk veel van de processor.

In de praktijk merk ik nog niet zo heel veel van deze innovatie. Browsen en scrollen gaat wat minder soepel dan op de iPad. Daar staat tegenover dat de Fire geen problemen heeft met Flash. Een 7” scherm is alleen net wat te klein om echt lekker te kunnen internetten. Wat dat betreft had Steve Jobs wel gelijk om te kiezen voor een 10” scherm bij de iPad. Gek genoeg vind ik het surfen zelfs minder prettig aandoen dan bij het surfen op een smartphone. Misschien omdat je je er bij een smartphone bij neerlegt dat je maar een klein deel van een pagina kan zien, of komt het doordat je op een smartphone eerder genoegen neemt met een mobiele site?

Apps, video en muziek
De Fire is niet alleen bedoeld als ereader, maar ook als multimedia apparaat. Amazon hoopt zo een deel van de lucratieve tabletmarkt (of beter gezegd: de markt voor content voor die tablets) af te kunnen romen, in navolging van Apple, Sony, BlackBerry en Samsung. Bij Apple zijn het voornamelijk de apps en de muzieknummers uit iTunes die winstgevend zijn; Amazon moet het voorlopig vooral van ebooks hebben, maar wil met de Fire ook apps, muziek en video gaan verkopen. Helaas is het buiten de VS nog niet mogelijk om dergelijke content aan te schaffen, aangezien de rechten hiervoor nog niet geregeld zijn.

Je kunt de Fire natuurlijk ook gewoon zien als een Android tablet. Want de user interface van de Fire is immers een ‘laagje’ op het besturingssysteem van Google. Het is dus ook mogelijk om – buiten de beschermde app store van Amazon om – Androidprogramma’s te installeren. Als je het zo bekijkt haal je met de Fire een erg interessante en niet al te dure universele tablet in huis; de tablet is redelijk snel en heeft een goed scherm. Alleen is het interne geheugen van 8 GB (niet uitbreidbaar) wat beperkt als je veel apps, games en video’s wilt gaan installeren.

Conclusie
Amazon levert met de Fire een puik stukje techniek af voor niet al teveel geld. Voor mensen die watertandend kijken naar de iPad is de 200 dollar die de Fire kost een stuk minder onoverkomelijk dan de dikke 500 dollar die je voor de meest eenvoudige uitvoering van Apples tablet moet neerleggen. En de integratie met het Kindle ecosysteem maakt de tablet een logische aanvulling op de gebruiksvriendelijke serie ereaders die het bedrijf eerder op de markt bracht.

Maar als ereader is de Fire niet ideaal. Het apparaat is vrij zwaar, vooral als je hem langere tijd in één hand wilt houden. Het scherm reflecteert nogal, dus buiten lezen is er niet bij. En de batterij gaat niet zo lang mee (volgens Amazon een uur of acht met wifi uitgeschakeld) als die van een ereader (weken tot maanden). Verstokte lezers doen er verstandiger aan om te kiezen voor een eInk ereader.

Als pure tablet is de Fire weer wat te beperkt. Ok, het gemis van een camera en 3G, daar is nog wel overheen te komen. Maar het geheugen is niet uitbreidbaar en het scherm van 7” is net iets te klein om lekker lang mee op het web te surfen. Daarnaast biedt de Silk browser van de Kindle Fire niet de souplesse van browsers op andere tablets.

Mijn conclusie is dus vrij dubbelzinnig: De Kindle Fire is te zwaar en te klein, maar je krijgt wel waar voor je geld. Voor ons Nederlanders wordt de tablet sowieso pas interessant als Amazon haar deuren opent in Nederland, en dat kan nog wel even duren. Zoek je echter een niet al te dure ereader die meer kan dan alleen statische boeken weergeven, dan is de Kindle Fire zeker het overwegen waard.


Met dank aan US Unlocked voor het verzenden van dit recensie-exemplaar.

Vorig artikelBoekhandel De Slegte duikt in ebookverkoop
Volgend artikelAantal ereaders zal in 2016 67 miljoen bereiken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in