Kleine kinderen lezen liever van papier

0
kinderen-lezen-papier-digitaal

Kinderen maken tegenwoordig al heel jong kennis met technologie en kunnen al snel beter met de tablet en de smartphone overweg dan wij. Maar vinden ze lezen net zo leuk op de tablet als uit een papieren boek? In het Verenigd Koninkrijk deden ze er onderzoek naar.

Lezen van papier doe je samen
Aan 24 ouders met kinderen tussen de 7 en 9 jaar werd gevraagd om voor te lezen uit populaire fictieboeken, op papier en digitaal. Voor het onthouden van het verhaal was er geen verschil te zien: dat ging bij de papieren boeken en de e-books even goed. Wel lieten de kinderen meer interactie zien bij het lezen van een papieren boek. Ze lachten meer en er werd meer affectie getoond naar de ouder toe.

Volgens het onderzoek kan het zijn dat de leeshouding van ouder en kind het verschil maakt. Bij het lezen met de tablet houdt het kind het boek met twee handen vast, waardoor de ouder over de schouder moet meekijken. Bovendien is een tablet meestal kleiner dan een gewoon boek.

Bij het lezen van een papieren boek kan het boek opengevouwen zodat beiden het goed kunnen zien. Er werd dan een knusse houding aangenomen waarbij ouder en kind dichtbij elkaar zitten.

Verbeterde e-books om lezen te stimuleren
Maar de zogenaamde enhanced e-books dan, met audio en interactieve activiteiten en spelletjes? Het is moeilijk te zeggen of een papieren boek beter is voor kinderen dan een e-book. Er wordt wel onderzoek naar gedaan. Wel is al bewezen dat kinderen door multimedia en spelletjes minder van het verhaal begrepen en dat zij sneller afgeleid waren.

Bron: EOS

 

 

 

Vorig artikelE-Ink komt met vouwbare e-reader
Volgend artikelTsjechië zegt nee tegen laag btw-tarief voor e-books

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in