Kobo CEO: ‘Einde van het begin van e-books’

3
Kobo-logo

Volgens Kobo CEO Michael Tamblyn is ‘het einde van het begin van e-books‘ in zicht. Dat meldde hij gisteren tijdens de IPG Spring Conference. De e-bookverkoop is stabiel en schommelt zo’n beetje tussen de 20% en 30% van de totale boekverkoop.

Volgens de topman is meer dan 50% van de Kobo-gebruikers ouder dan 55 jaar en is 30% met pensioen. Het is daarmee voor het eerst dat deze leeftijdsgroep aan kop gaat bij het gebruik van een digitaal product. ‘Deze kennis over de klant verandert alles voor ons’, aldus Tamblyn. ‘Er zijn momenten waarop mensen meer tijd hebben om te lezen, en momenten waarop ze dat niet hebben. Het is net een transportband die steeds een nieuw publiek aanlevert. Oudere mensen hebben nu eenmaal meer tijd om te lezen.’

Ook stelde Tamblyn dat mensen nog steeds graag papieren boeken kopen, ondanks het feit dat er steeds meer digitaal gelezen wordt. Bepaalde genres, zoals bijvoorbeeld kookboeken en fotografieboeken, zijn in digitale vorm nooit echt van de grond gekomen. Ook wordt een papieren boek, anders dan een e-book, graag cadeau gedaan.

Over de stelling dat er in boekenland weinig innovatie lijkt te zijn, zeker als je dit medium vergelijkt met bijvoorbeeld films, TV en games, is Tamblyn duidelijk: ‘Het lijkt erop dat het boek geen enorme innovatieve revolutie nodig heeft. We moeten zorgen dat we steeds beter worden in het verkopen ervan. Het boek is een uitermate duurzaam medium’.

Tamblyn gaf aan dat er op dit moment 4 manieren zijn om boeken te verkopen: de klassieke boekwinkel, papieren boeken, luisterboeken en e-books, die allevier hun eigen bestaansrecht hebben.

3 REACTIES

  1. Wat probeert deze meneer nu eigenlijk te zeggen? Het einde van het begin, het lijkt wel een cryptogram. Bedoelt hij dat de basis voor digitale boeken nu is gelegd en dat we van daar uit dit verder moeten ontwikkelen of zegt hij dat het plafond is bereikt en dat de ontwikkeling stopt of zelfs zal dalen? En weinig innovatie vind ik ook een wat vreemde opmerking. Volgens mij wordt er nu juist volop geïnnoveerd, bijvoorbeeld met de maandelijke abonnementen voor onbeperkt digitaal lezen.

  2. Ik heb het idee dat hij bedoelt dat de nieuwigheid van e-books er een beetje af is, maar dat het e-book nu een vaste plaats heeft verworven in de boekenwereld. Ik ben het met je eens dat er qua e-books volop wordt geinnoveerd, vooral met abonnementsvormen, maar e-readers zelf laten over het algemeen weinig innovatie zien. Het is overigens wel jammer dat de meeste abonnementsvormen niet geschikt zijn om te gebruiken op de meeste e-readers.

  3. jaren gewacht op een deftige ereader die ook magazines goed en snel kan weergeven (a4 formaat) helaas nooit gekomen, ofwel gebrekkige resolutie of te klein om pdf te lezen. de sector heeft ervoor gezorgd dat ik mijn prs650 nooit heb vervangen, en deze enkel gebruik voor normale boeken, kortom te beperkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in