Kobo Mini: eerste indruk

Ben erg tevreden met de Kobo Mini die ik pas heb aangeschaft. Ik was nog net op tijd voor een goede nieuwjaarsaanbieding en het is een extreem handzaam dingetje. Het was even zoeken naar de juiste balans tussen het aantal tekens op het scherm en de leesbaarheid van de letters, maar sinds ik die heb gevonden, leest het prima. Bladzijden omslaan had iets sneller gemogen, en persoonlijk vind ik de Kobo-interface vaak nogal omslachtig, maar dat zijn kleine minpunten.

De leeservaring als geheel is goed, de boekenkasten (‘shelves’) zijn een welkome aanvulling op de beheermogelijkheden (hoewel calibre onontbeerlijk blijft voor de amateur-bibliothecaris of veellezer) en het woordenboek is een hele verbetering ten opzichte van de iets oudere versie van de software op mijn Touch: de bediening is eenvoudiger en het woordenboek zelf bevat minder conversiefouten (in versie 1.9.17 waren er heel wat leestekens en cursieve woorden uit het Engelse woordenboek weggevallen).

Wat ik mis aan deze reader is de mogelijkheid om je eigen lettertypes toe te voegen (op de Touch kan dat met een paar kleine kunstgrepen, hoewel hier geen officiële ondersteuning voor is). De keuze aan beschikbare lettertypes is op zich goed, dat moet gezegd worden — er zit zelfs een speciaal lettertype op voor dyslectici — maar ze zijn niet allemaal even compleet (sommige bevatten bijvoorbeeld geen vette/cursieve/vet+cursieve letters of al te vreemde tekens, zoals een o met een macron) en ik zou er graag een paar persoonlijke favorieten op willen zetten (Fontin en Computer Modern). Met name Fontin is uitstekend geschikt voor e-readers en geheel gratis.

De behuizing van de Mini ligt goed in de hand en voelt prettig aan, wat bepalend is voor de aangename gebruikservaring. (Daarbij moet ik overigens wel opmerken dat ik vrij kleine handen heb. Dit is ongetwijfeld geen prettig apparaat om te bedienen als je kolenschoppen hebt. Maar dat weet je met zoiets kleins natuurlijk van tevoren.)

Eén laatste minpunt wil ik niet onvermeld laten: ook deze Kobo heeft de neiging om omslagillustraties in de diverse lijstjes met boeken vertekend, d.w.z. in de verkeerde verhoudingen, weer te geven, zodat je allemaal opgerekte gezichten, letters en landschappen krijgt, wat pijn doet aan mijn ogen. (Als iemand hier een oplossing voor weet, hoor ik het graag.)

De Mini is al met al een schattig speledingetje, dat je altijd wel ergens kwijt kunt. En met de nieuwste update zit er als extraatje ook een schaakspelletje op, voor wie niet de hele tijd met z’n neus in de ebooks wil zitten.