Kobo Touch eerste indrukken

Yes, vandaag was ie binnen; mijn Kobo Touch. Helaas had TNT Post de douane geinformeerd (had ik deze keer echt niet bij stil gestaan) en moest er nog 33 euro worden afgetikt bij de bezorger (BTW + inklaringskosten), maar goed: hij is er.

Even wat eerste indrukken (niet echt een uitgebreide review, maar die zijn al in de omloop):

De buitenkant
Lekker licht, eenvoudig; zwart met een smal randje en aan/uit schuif en home knop. Dat is het; geen bladerknoppen, want dat doe je met het touch screen.
Hij voelt heel lekker aan door de rubberachtige afwerking, afgeronde hoeken en geribbelde achterkant. Stuk comfortabeler dan mijn Sony en hij zal ook niet zo snel uit je handen glippen (doet mijn Sony ook niet, maar ik heb de neiging om daar in te knijpen en dat hoeft hier niet.

Gebruik
De Kobo heeft een Pearl e-ink scherm; lekker contrast, beter dan mijn oude Sony 300 (zelfde als huidige Sony’s?).
Bediening gaat vrijwel volledig over touch screen en wijst zich vanzelf na quick start guide.

Home scherm geeft de covers van je laatst gelezen boeken weer (of als je m uit de doos haalt de Quick Start gids). Daar kun je meteen op tikken of op “Library”.
Je moet m eerst registreren (kun je ook overslaan, maar dan krijg je de waarschuwing dat je er aan herinnerd blijft worden
Wat boeken op gezet met Calibre en hop: proberen.
Bij het registreren en van de computer halen bleef ie een paar keer hangen, maar dat kan ook verwerkingstijd zijn geweest.

Boek zoeken en openen is heel intuitief. Ik vind het wel heel jammer dat Kobo geen ondersteuning heeft voor tags / collecties / shelves. Dat gebruik ik graag als eerste filter bij het zoeken.
Met Kobo over gemaild, maar helaas: zit er niet op (zou het komen als we er genoeg om zeuren?).
Je kunt bij de boekenlijst wel kiezen uit 3 weergaven (o.a. covers en details) en je kunt boeken een shortlist vermelding meegeven; daar kun je bv de boeken op zetten die je aan het lezen bent.
Je kunt in de library zoeken met een on-screen toetsenbordje. Ik was bank dat je heel precies moest typen (a la mijn smart phone), maar hij reageert heel prima op vingers. Niet met je nagels tikken, gewoon met vingertoppen. Reageert heel snel.

EPUB lezen: gaat heel lekker. Mooi scherm, heldere layout, keuze uit 7 fonts, instelbare grootte (17 stappen, maar voelt traploos met een shuifbalkje), instelbare regelafstand en marges.
Omslaan gaat door aan zijkanten te tikken of veegbeweging te maken. Omslaan gaat heel snel als je een oudere ereader gewend bent.
Als je in midden van scherm tikt krijg je onderaan scherm een menu om naar inhoudsopgave te gaan, door boek te scrollen of font in te stellen.

PDF lezen; hier kun je niet het font kiezen, maar wel inzoomen. Als je dubbeltikt op het scherm zoomt ie in en kun je met veegbeweging door de bladzijde heen gaan (zeg maar net als bij Google maps). Maakt pdf’s een stuk leesbaarder (heb het nog niet geprobeerd met ingescande pdf’s), maar je gaat niet even vlot door een artikel heen.

Speciale feature waar ik bij mijn keuze beetje voor viel: hij leest ook CBR bestanden; stripboeken. Was niet het belangrijkste voor mij, maar wel een leuke extra en ik ken nog geen andere readers die dat doen. Dus: strip er op gezet en eens geprobeerd. Werkt eigenlijk net als bij PDF; je kunt gewoon hele bladzijden laten zien of inzoomen en rondschuiven. Is leuk voor onderweg, maar ik zal hier thuis niet zo snel een strip op lezen.

Nog een extra-tje: er zit wifi + een internet browser op. Dus: ingesteld op wifi netwerk van thuis en even uitgeprobeerd. Ik zal niet zo snel draadloos boeken kopen, maar leuk om even uit te proberen. De browser is nog een beta en nog niet helemaal ondersteund, maar het is een aardige als je bv in de trein reisinformatie wil opvragen of nu.nl wilt lezen. Hij werkt nog niet super, het scherm is wat beperkt, maar aardig als extratje op een ereader (als het echt mooi moet, kom je toch bij een tablet uit).

Voorlopige conclusie
De eerste indruk is positief: voor gewoon comfortabel lezen lijkt het een prima apparaat. Ligt lekker in de hand, helder en contrastrijk scherm, fonts goed instelbaar, snel in gebruik.
Meer details volgen desgewenst (of als iemand specifieke vragen heeft hoor ik het wel).