Koninklijke Bibliotheek doet nog één digitaliseringsproject met Google

3
delpher

Sinds 2010 werken de Koninklijke Bibliotheek en Google samen om zoveel mogelijk oude Nederlandse boeken digitaal beschikbaar te maken. Behalve de boeken uit de eigen collectie van de KB werden ook werken uit de bibliotheken van de universiteiten Amsterdam, Leiden en Utrecht gedigitaliseerd. De samenwerking werd nu nog eenmaal verlengd. Tot januari 2019 zullen er nog eens ruim 80.000 boeken gedigitaliseerd worden.

Voor deze laatste fase van het project, sloten zich negen nieuwe partners aan met een kleinere maar unieke collectie, waaronder de Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen, Tresoar|Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum en de Bibliotheek vrije Universiteit Amsterdam. Dankzij het traject zullen er straks 500.000 oude Nederlandse boeken, deel van ons historisch erfgoed, vrij digitaal te raadplegen zijn via de website Delpher en Google Books.

Bij grote digitaliseringsprojecten is het ingewikkeld om alle rechthebbenden op te sporen. De Koninklijke Bibliotheek sloot daarom eerder al collectieve overeenkomsten met auteursrechtenorganisaties.

Delpher
In 2013 werd Delpher gelanceerd als online verzamelpunt voor de digitale collecties van de KB. Via de website Delpher zijn inmiddels ruim 60 miljoen pagina’s uit kranten, boeken en tijdschriften gratis digitaal beschikbaar. Eerder dit jaar ging kwamen de KB en de Persgroep tot een akkoord waarbij na-oorlogse regionale en landelijke kranten werden gedigitaliseerd en op Delpher kwamen te staan.

Google Books
Google Books is onderdeel van de zoekmachine en heeft als doel om zoveel mogelijk boeken digitaal beschikbaar te stellen. Wereldwijd maakte  het bedrijf inmiddels al ruim dertig miljoen titels online toegankelijk. Boeken waarop geen auteursrecht zit kunnen helemaal gelezen worden, is dat niet het geval dan zijn er slechts fragmenten beschikbaar.

Bron: Koninklijke Bibliotheek

Vorig artikelE-books lenen bij de Bibliotheek is in 2016 gegroeid
Volgend artikelNoordhoff sluit zich aan bij streamingdienst BUKU

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in