Leesclub Tom Kabinet

Ik kwam net langs deze pagina @ Tom Kabinet:

https://www.tomkabinet.nl/index.php?route=tk2/offer

[quote]Help Tom om 8000 e-books te verzamelen in ruil voor gratis lidmaatschap

In ruil voor jouw oude e-books, krijg je gratis lidmaatschap op Tom’s boekenclub. Als lid heb je keuze uit ruim 8000 e-books die je voor maar € 1,75 kunt kopen.

Wat wordt hier bedoeld met ‘schenken’ of ‘doneren’? In juridische termen: je hebt een e-book legaal gekocht en draagt het eigendomsrecht van dit e-book over aan Tom Kabinet, terwijl je tegelijkertijd jouw eigen kopie wist van je devices als laptop, tablet en eReader.

Waarom zou ik Tom mijn legale e-books schenken? Hopelijk omdat je wilt helpen bij Tom’s missie om legale e-books aantrekkelijk en betaalbaar te maken voor een groot publiek, door illegaal downloaden te ontmoedigen. Als dank voor je schenking aan Tom’s Club krijg jij toegang tot Tom’ Club. Voor je 1e e-book krijg je een maand gratis toegang, en met elk volgend geschonken legaal e-book verleng je dit lidmaatschap met een week. Tom’s Club biedt personen die veel e-books kopen een groot kostenvoordeel.

(…)

Wat kost een lidmaatschap van Tom’s Club? Je wordt lid voor € 3,99 per maand. Dit lidmaatschap is per maand opzegbaar. Ben je een gulle schenker van legale e-books dan wordt je lidmaatschap goedkoper tot gratis, zie het antwoord op vraag 2.

(…)

Krijgen auteurs een deel van de verkoop? Auteurs krijgen standaard € 0,50 per via Tom Kabinet verkocht e-book. Mogelijk ga ik later variëren door voor bestsellers een hogere donatie te geven.[/quote]

Ik vraag mij af in hoeverre deze constructie houdbaar is, gelet ook op het vonnis van het Gerechtshof te Amsterdam. Als ik dat juist voor ogen heb, was het probleem in de oude opzet dat Tom Kabinet geen toezicht kon houden op de “beweerdelijk rechthebbenden”, dus werden illegale ebooks geupload. Dat lijkt mij in deze opzet niet anders; enige extra is dat Tom Kabinet ook nog eens een bedrag rekent voor lidmaatschap en aanschaf van de boeken.

Wat jullie?