Leesgedrag M/V

2
Completion rate E-books
Afbeelding: Digital Book World.

Lees jij stug door in een boek dat je niet bevalt? Grote kans dat je een vrouw bent. Dit is een van de uitkomsten van het onderzoek dat de Engelse website Jellybooks uitvoert onder 400 lezers.

Jellybooks gelooft in het verzamelen van gegevens over het leesgedrag van mensen om in te kunnen spelen op de snel veranderende boeken- en uitgeverswereld. Op de website kun je gratis een voorproefje van bekende en minder bekende boeken lezen. Door bepaalde boeken integraal gratis aan te bieden aan bezoekers als deze zich opgeven voor het onderzoek, kan interessante data verzameld worden.

Voorbeeld: als een man in een boek begint, is het dan minder waarschijnlijk dat hij het uitleest dan wanneer een vrouw een boek leest? Dit blijkt niet zo te zijn: sekse blijkt geen invloed te hebben op het wel of niet uitlezen van een boek. Andere factoren, zoals de schrijfstijl, de sterkte van de personages en het onderwerp hadden dat wel. Dit geldt voor zowel fictie als non-fictie.

Een opvallend gegeven is de snelheid waarmee besloten wordt om verder te lezen of het boek opzij te leggen. De schrijver moet snel zijn om de aandacht van de lezer te vangen: gebeurt dat niet, dan is deze na 50-100 bladzijden al weer weg. Het lijkt erop dat vrouwen een boek dat niet bevalt minder snel aan de kant leggen dan mannen. De mannelijke lezer schrijft een saai boek namelijk al na 20-50 bladzijden af.

In de genres crime, science fiction en fantasy was het percentage mannen en vrouwen dat het boek uitlas steeds ongeveer gelijk. Grote verschillen waren er echter te zien bij boeken waarin emoties en gevoelens een belangrijke rol spelen. Het gaat daarbij niet alleen maar om romannetjes, ook boeken in andere genres, bijvoorbeeld historische romans of young adults, kunnen een hoog ‘emotiegehalte’ hebben. In deze categorie was niet alleen het percentage mannen dat in een boek begon het laagst, ook het percentage mannen dat het boek daadwerkelijk uitlas was de helft of minder van het percentage vrouwen. Het maakt hierbij niet uit of de auteur een man of een vrouw is.

Andrew Rhomberg, de oprichter van Jellybooks, deelt regelmatig bevindingen uit het onderzoek in zijn blog op Digital Book World.

Afbeelding: Digital Book World

Vorig artikelAbonnementsdienst Scribd wijzigt voorwaarden
Volgend artikelKobo CEO: ‘Einde van het begin van e-books’

2 REACTIES

  1. Ik lees altijd door in een boek dat me niet bevalt, want bijna alle boeken die ik lees , zijn recensieboeken. Ik kan geen mening geven als ik het boek niet uitlees. Als het een boek van mezelf, gaat hij wel aan de kant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in