Lenen van e-books groeit hard, verkoop stijgt

4
ebooks-cb-q3-2016

Elk kwartaal publiceert CB de E-book Barometer: een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van digitaal lezen en e-books in het Nederlandse taalgebied. Welke trends waren er te zien in het derde kwartaal van 2016?

Nadat het aantal verkochte e-books in het laatste kwartaal van 2015 begon te dalen, zag het CB vorig kwartaal voor het eerst weer een stijging. Deze trend zet zich door: de e-bookverkoop groeide met 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015.

E-books lenen
Steeds meer digitale lezers weten hun weg te vinden naar de bibliotheek en lenen hun e-books via Bibliotheek.nl. Het aantal uitleningen blijft stijgen en liet een groei zien van 63% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Aandeel e-books stijgt
Inmiddels zijn er 45.146 titels als e-book beschikbaar. Binnen de Bestseller 60 daalde het aantal titels dat ook als e-book te koop is met 3,7% ten opzichte van een halfjaar geleden. Dit komt door vertalingen die op dit moment in Nederland niet digitaal beschikbaar zijn.

Van alle boeken die er de afgelopen 12 maanden werden verkocht, was 6,4% een e-book. Vergeleken met de 12 maanden ervoor is dit een stijging van 0,6%. Van alle boeken die online werden verkocht, was 28,5% een e-book. De gemiddelde prijs van een e-book is iets meer dan de helft van de prijs van het fysieke boek.

Bekijk hier de E-book Barometer Q3 2016 en Boekenbarometer Q3 2016 van CB.

4 REACTIES

  1. Toch is het aandeel ten opzichte van de papieren boeken nog steeds erg marginaal, ik had dat inmiddels wel wat hoger verwacht. Hoewel ik dan wel voornamelijk aan leesboeken denk, want ik neem aan dat reisboeken, kookboeken, kunstboeken, kinder (plaatjes)boeken en dergelijke voornamelijk in papieren vorm worden verkocht.

    Misschien is het bij leesboeken ook voor veel mensen te makkelijk digitale boeken illegaal te downloaden waardoor ze het niet kopen. Wellicht is de inmiddels redelijke prijs een stimulans om meer digitale boeken te kopen. We zullen zien wat de toekomst brengt. Ik ben in ieder geval al jaren geheel over op digitaal lezen en heb inmiddels zo’n 200 digitale boeken gekocht.

    • Ik lees ook bijna alleen maar digitaal en kom denk ik ook wel aan dat aantal inmiddels. Aan ons zal het niet liggen 😉

  2. Nogal wat lezers vinden digitaal lezen niet gezellig of leerden het gemak van een ereader ‘on the go’ nog niet kennen. Ik maak al lang geen publiciteit meer. Het leest nu eenmaal anders -ook op en e-ink reader – en niet iedereen vindt dat fijn. Een randfenomeen zal het altijd wel blijven vrees ik.

  3. Tja, ik zou mijn e-reader ook niet meer kunnen missen maar het blijft een gadget voor de echte liefhebber denk ik. Toch leuk om te zien dat het gebruik van e-books wel groeit, ook al zijn er nog veel verbeterpunten te bedenken. De prijs van e-books is inmiddels ook heel redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in