Let op: gratis e-books aangeboden op phishingsites

0
scamsites ebooks

Let op met sites waar je gratis de nieuwste bestsellers kunt downloaden. Het kan gaan om zogenaamde scamsites, die op jacht zijn naar je (creditcard)gegevens. Dat meldt Tim Kuik van Stichting Brein aan BOEKblad.

Op de website Gratisboekendownload.com lijkt het bijvoorbeeld of je gratis nieuwe titels als Wees onzichtbaar van Murat Isik, Het meisje in het ijs van Robert Bryndza en De tolk van Java van Alfred Birney kunt downloaden. Klik je op een van de titels, dan word je echter doorgeleid naar een andere site, waar om je creditcardgegevens wordt gevraagd. De boeken krijg je niet.  Volgens Kuik gaat het om phishing. Bij Brein zijn maar liefst 173 van dit soort websites bekend.

Uiteraard kun je dit voorkomen door alleen e-books af te nemen  bij legale, betrouwbare websites en zelf alert te blijven: als het aanbod eigenlijk te mooi is om waar te zijn dan is er waarschijnlijk iets niet in orde. Overigens is het zo dat er ook veel legale websites zijn die gratis e-books aanbieden. In dat geval gaat het om boeken waarvan het auteursrecht verlopen is, of om titels die de auteur zelf gratis ter beschikking stelt.

Stichting Brein zet zich in tegen piraterij van o.a. e-books, muziek, video’s, games en software. De stichting doet dat bijvoorbeeld door actief op zoek te gaan naar situaties waarin eigendomsfraude wordt gepleegd. In 2018 liet Brein bijvoorbeeld al bijna 2000 keer illegale advertenties verwijderen van Marktplaats. 130 keer kwam Brein in actie tegen illegale aanbieders, die losse e-books of apparaten met illegale e-books verkopen. Zij krijgen eerst een waarschuwing. Werkt dit niet, dan wordt de aanbieder nagetrokken en krijgt hij een schikking aangeboden.

Vorig artikelDe leukste gratis e-books #27
Volgend artikelDigitaal platform Delpher bestaat 5 jaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in