Lezen via smartphone heeft de toekomst

10

De oprichters van Oyster, het “Netflix voor ebooks” dat vorige week de handdoek in de ring gooide, benadrukten in hun blog dat zij de smartphone als het leesmedium van het komende decennium zien.

Zij zijn niet de enigen die denken dat de smartphone de toekomst heeft op het gebied van digitaal lezen. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Nielsen vroeg recentelijk 20.000 mensen naar het gebruik van verschillende apparaten voor het lezen van ebooks en kwam met interessante resultaten: in 2012 gaf slechts 20% procent van de digitale lezers aan hiervoor weleens een tablet te hebben gebruikt, in het eerste trimester van 2015 was dit 41%. De populairste apparaten zijn de Kindle Fire en de iPad. Uit het onderzoek kwam echter naar voren dat de cijfers voor zowel ereaders als tablets de laatste jaren gedaald zijn: ereaders gingen terug van 50% naar 32% en tablets van 44% naar 41%.

Waar zijn die lezers dan gebleven? Op hun smartphone. In 2012 las 24% ebooks voornamelijk via de telefoon, in 2014 was dit aantal gestegen naar 54%. Een smartphone biedt duidelijk voordelen als het gaat om digitaal lezen. Bijna iedereen heeft er inmiddels wel een en heeft deze altijd en overal bij zich, anders dan een ereader of tablet. Dit is een interessant gegeven voor de boekenwereld. Daarbij wordt het scherm van smartphones steeds groter, waardoor lezen ook comfortabeler wordt. De resultaten van de nieuwe iPhone 6 en 6S liegen er niet om: sinds de lancering van dit model steeg het aantal gedownloade iBooks met maar liefst 45%. De bedrijven in deze sector zijn dan ook continu op zoek naar nieuwe initiatieven om via deze weg lezers te trekken. Zo maakte Simon & Schuster, een van  de grootste uitgeverijen in de VS, het mogelijk om op verschillende vliegvelden via je smartphone gratis ebooks te lezen.

Is lezen op een smartphone wel of geen goede ontwikkeling? Is het handig of juist niet? Er zijn mensen die vinden dat je bij het lezen op je telefoon sneller uit je concentratie wordt gehaald door binnenkomende oproepen en apps en andere meldingen. Wat vinden jullie hiervan?

Bron

Vorig artikelStem op jouw favoriete boeken en win!
Volgend artikelDierendag: de leukste dierenboeken

10 REACTIES

 1. Ben ik dan de enige die de batterij van mijn smartphone spaart voor telefoneren, e-mails lezen, mailen als het niet anders kan en af en toe internetten? Zelfs met dat relatief beperkt gebruik is het nog oppassen geblazen.

 2. Ja denk ik Joan, ik heb meerdere boekjes (veelal van die flut romannetjes:-) op mijn iPhone gezet, ideaal als ik zit te wachten bij de ortho of tandarts.
  Of als ik weer eens te vroeg op school ben om mijn zoon op te halen…pak ik even mijn “foon-boekje” tot hij de school komt uitrennen.
  De batterij trekt het prima, en qua opslag zijn een paar boekjes niet zo veel dat mijn telefoon hiervan “stikt”.
  Ook in de avond op mijn bed als het ding toch in de oplader hangt en op mijn nachtkastje ligt voor de nacht vind ik het een makkelijk ding om in mijn mandje lekker op te lezen.

 3. Juist. Voor al die activiteiten gebruik ik dan weer mijn e-inkreader. Dat leest – voor mij althans – fijner en doet het ook op de bank prima. Bovendien ben ik een veellezer, forens ik een paar maal in de week en gebruik mijn smartphone vooral beroepshalve. Op de trein kan een extra muziekje handig zijn en ook muziek luisteren betekent -net als foto’s nemen of documenten inscannen – extra verbruik. En eerlijk, ’s avonds laat ik smartphone en tablet beneden opladen.

  Ik ben benieuwd waar we over een paar jaar staan. Wellicht zijn er dan smartphones met superbatterijen en een fantastisch scherm.

 4. Mijn telefoon ligt altijd op mijn nachtkastje in de oplader,…..
  Maar je hebt inmiddels ook kleine externe opladers voor het geval je batterij leeg is op momenten die je even niet uitkomt:-)
  Mij is het inderdaad wel ook opgevallen dat als je muziek luistert de batterij bijna zichtbaar snel leeg raakt…dat doe ik dus nimmer. (scheelt ook weer opslagruimte die ik dan liever gebruik voor boekjes)

 5. Ik begrijp duidelijk niet waar ik mijn opmerkingen moet plaatsen. ‘Die’ duidt op ‘Les goûts et les couleurs ne se discutent pas.’

 6. “Lezen via smartphone heeft de toekomst.”

  Zou het? Het neemt ongetwijfeld toe, maar zoals andere reageerders al aangeven: er zijn meer smaken. Zo heeft lang niet iedereen een smartphone met een groot scherm. Anderen kiezen toch voor rust van het e-inkscherm, al zijn de smartphhone- en tabletschermen wel beter geworden. Jammer dat veel e-readers minder goed kunnen omgaan met pdf. Dat is weer een argument voor smartphones en tablets. Het omzetten van pdf naar epub met bijvoorbeeld Calibre gaat lang niet altijd goed, helaas.

 7. “Is lezen op een smartphone wel of geen goede ontwikkeling?”
  Tsja…. Mensen moeten vooral lezen op apparaten die ze het best uitkomt, zolang er maar keus blijft in apparaten waarop je kunt lezen.
  Het argument van smartphone vs tablet in het stuk hierboven is, dat de smartphones ook een groter scherm hebben, maar wellicht is dat een tijdelijke trend en komen ontwerpers en consumenten binnenkort weer bij zinnen.
  De corefunctie van een smartphone is van een geheel andere aard dan die van tablet of erader.

  “Is het handig of juist niet? ”
  Persoonlijk vind ik het niet zo heel erg handig, maar het is wel een goede replacement voor een ereader of tablet in situaties waarin je de tijd even moet killen met een ebook of digi magazine. Maar het moet niet te lang duren…

 8. Neem een Yotaphone! Dit is een smartphone met aan de voorkant een normaal beeldscherm en aan de achterkant een e-ink scherm! Wat wil je nog meer?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in