Lezers zijn nette mensen

Je zou het niet zeggen wanneer je kijkt naar de klantonvriendelijke manier waarop de liefhebber van het elektronisch lezen wordt behandeld, maar lezers zijn toch echt de meest nette mensen die ik als schrijver ken.

Zo heb ik nog nooit meegemaakt dat ongevraagd gebruik is gemaakt van een boekfragment. Altijd netjes een telefoontje of een schriftelijk verzoek om iets te mogen gebruiken voor een viering, een jubileumboek of desnoods een lesboek. Zou dat nu werkelijk een gevolg zijn van de waarschuwing die voorin elk boek staat om de auteursrechten te beschermen? Ik geloof er geen sikkepit van, ik denk eerder dat zoiets normaal is. Net zo normaal als het uitlenen van een boek. Dat wordt namelijk nóóit gevraagd. En terecht. Zeg ik als schrijver. Want wat maakt mij het uit hoe vaak een boek wordt uitgeleend? Zo weet ik van een doorgeeffamilie, die een van mijn boeken liet circuleren. Op een gegeven moment liet iemand me blijmoedig weten dat het boek in kwestie nu voor de elfde keer werd gelezen. In de Verenigde Staten. Meegenomen door een oom. Moet ik van zoiets nou verdrietig worden? Natuurlijk niet. Eerder gelukkig: dat boek is niet voor niets geschreven. En een mooi verhaal op de koop toe. Dus [url=http://www.froonakker.nl]mijn boek[/url] mág uitgeleend worden, geen enkel probleem.

Met de meeste e-boeken wordt echter heel wat krampachtiger omgesprongen. Niet doen, nergens voor nodig. Doe gewoon met je aankoop wat jou goed lijkt, nette mensen doen heus geen rare dingen. Maar, zullen veel frequente bezoekers van deze site zeggen, toch is er wel degelijk een probleem. En dan volgt een verhaal over moeilijke uitgevers en vervelende fabrikanten van ereaders, rare afspraken waar de lezer alleen maar koppijn van krijgt. Ik denk dat het hier gaat om kinderziektes of zo je wilt, onwennigheid.

Natuurlijk weet ik best dat er ook minder nette mensen zijn. Maar dat zijn geen lezers. Dat zijn van die sneue types die de DRM van boeken slopen en er dan duizend stuks (Vraag de lijst!) aanbieden op Marktplaats om ze uit te venten voor een zielige euro per stuk. Gelukkig zijn er maar een paar en van mij mogen die hard worden aangepakt. En voor wat de rest van de DRM-problemen betreft: voor alles ontstaat vroeg of laat een oplossing, want beveiliging werkt niet en is gedoemd te verdwijnen. Elke rivier vindt een bedding en als er geen bedding is, maakt ie er wel een, denk ik altijd maar.

Dus, lekker lezen, daar gaat het tenslotte om!