LuisterBieb-app groeit hard en scoort goed bij gebruikers

0
luisterbieb
Infographic LuisterBieb KB (https://www.kb.nl/sites/default/files/docs/factsheet-luisterbieb-kb.pdf)

Luisterboeken winnen aan populariteit. Ook de LuisterBieb, de app van de Bibliotheek waarmee via de smartphone of tablet audioboeken geluisterd kunnen worden, groeit hard en wordt gewaardeerd door de gebruikers. Dat meldt de Koninklijke Bibliotheek.

De LuisterBieb is een app van de Bibliotheek met een collectie van honderden luisterboeken. Het aanbod bestaat uit gratis titels die ook voor niet-leden toegankelijk en premium titels. Deze kun je alleen besluisteren als je lid bent van een lokale bibliotheek of een digital only abonnement hebt.

De Koninklijk Bibliotheek deed onderzoek naar de populariteit van de LuisterBieb om zo de app verder te kunnen verbeteren. Gemiddeld gaven de gebruikers de LuisterBieb een 7,3. Ze zijn best tevreden, maar zien ook wel verbeterpunten. Vooral de frequente gebruikers willen graag een groter aanbod met meer recente titels. Ook valt er aan de werking en de snelheid van de app nog wel wat te sleutelen.

Veel hoogopgeleide vrouwen
Ook werd gekeken hoe de doelgroep van de app eruit ziet. 94% van de LuisterBieb-gebruikers is lid van de bibliotheek. 63% vindt het prettig dat je luisterboeken kunt combineren met andere bezigheden, 39% vindt het gewoon leuk om voorgelezen te worden en 31% vindt dat het luisteren van audioboeken rustgevender is dan zelf lezen.

75% van de gebruikers is vrouw. De LuisterBieb wordt door mensen van alle leeftijden gebruikt, maar het minst door jongeren tot 24 jaar.  Dat hangt misschien samen met het feit dat jongeren en kinderen relatief nog maar weinig gebruik maken van de digitale bibliotheek (e-books, luisterboeken en online cursussen). 52% van de gebruikers is hoogopgeleid, 32% heeft een gemiddelde opleiding en 6% is laagopgeleid.

LuisterBieb is nog niet erg bekend
Waar in de VS de audioboeken een ‘booming business’ zijn, is de markt voor luisterboeken in Nederland nog relatief klein. De LuisterBieb is dan ook nog vrij onbekend. Aanbieders als bol.com en luisterboeken.nl en abonnementsdienst Storytel hebben in Nederland meer bekendheid. Kortom: het gaat goed met de LuisterBieb maar er is ook nog veel te winnen.

De infographic met daarin de resultaten van het onderzoek kun je hier bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in