Maak je eigen ePaper

0

Onlangs lanceerde NRC Handelsblad als eerste Nederlandse krant een ePaper editie, speciaal bedoeld voor gebruik op ebook readers. Maar het abonnement is alleen verkrijgbaar voor de iLiad. ereaders.nl zocht uit hoe niet alleen iLiad maar ook Cybook gebruikers nu gratis een eigen ePaper samen kunnen stellen, die bovendien altijd up-to-date is.

Het merendeel van de Nederlandse kranten bieden op hun websites rss feeds aan voor de verschillende katernen, zoals binnen- en buitenland, economie en sport. De feeds verwijzen naar de volledige artikelen op de website. Maar een bezitter van een Cybook of iLiad heeft onderweg niets aan die links en wil de volledige artikelen liefst in één document hebben staan, dat je ook offline kunt lezen.

Voor het samenstellen van je eigen ePaper is het eerst zaak om de verschillende rss feeds te bundelen in één feed. Met behulp van online hulpmiddelen als Yahoo! Pipes is dat gelukkig geen probleem. Je kunt naar wens feeds toevoegen of combineren, desgewenst filteren en voorzien van foto’s. Een Ajax-fan kan bijvoorbeeld alleen nieuws over zijn club in het sportkatern laten opnemen. Of je neemt alleen nieuws op uit je eigen streek. Of je filtert bepaalde onderwerpen, zodat die helemaal niet opgenomen worden in je persoonlijke ePaper.

De resulterende feed, die dan alleen nog maar samenvattingen en verwijzigen naar de online artikelen bevat, kunnen we vervolgens als invoer gebruiken in de Mobipocket desktop software. Deze gratis software stelt je in staat om de volledige artikelen op te halen – inclusief foto’s – en synchroniseert de resulterende ePaper met daarin het laatste nieuws automatisch naar je ebook reader, zodra die wordt aangesloten.

Het uiteindelijke Mobipocket .prc document bevat alle recente artikelen van je feeds naar keuze, netjes vormgegeven en inclusief inhoudsopgave. Het voordeel van het Mobipocket formaat is bovendien dat je de lettergrootte kunt aanpassen. Bovendien kun je het Mobipocket document openen op uiteenlopende apparaten, niet alleen op een Cybook of iLiad ebook reader, maar ook op bijvoorbeeld een smartphone. (bekijk voorbeeld van een Mobipocket ePaper)

Zelf proberen? Kopieer deze ‘ePaper’ feed naar de ‘eNews’ sectie in de Mobipocket Desktop Reader en start met lezen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in