Massale ebookpiraterij via Google Play Books: Google onderneemt actie

0

De afgelopen weken doken er via Google Play Books honderden – zo niet duizenden – digitale boeken op die niet van de officiële uitgever afkomstig waren. Dat merkten ook een aantal Nederlandse uitgevers, die het NUV en Stichting Brein inschakelden.

Wat was het probleem: bij Google kan in principe iedereen een uitgeversaccount aanmaken en vervolgens ebooks verkopen. Er zit geen extra check op de boeken die worden geüpload, waardoor kwaadwillenden ook ebooks kunnen verkopen waarvan ze zelf de rechten niet hebben. Dit gebeurde de laatste tijd dan ook steeds meer. Google liet in eerste instantie nog weten dat het aan de uitgever was om de aanbieder van illegale ebooks daar op aan te spreken.

Inmiddels lijkt het bedrijf echter toch gezwicht voor de negatieve publiciteit van de afgelopen weken. Op de website van het uitgeversprogramma van Google Play Books staat nu de volgende mededeling te lezen:

“We are not accepting new sign-ups at this time. We are sorry for the inconvenience. We’ll be back soon.”

Elders liet een medewerker van het bedrijf weten:

“We’ve temporarily closed new publisher sign ups in the Play Books Partner Center, so we can improve our content management capabilities and our user experience. We’re working to reopen this to new publishers soon. Thanks for your patience.”

Vorig artikelEbook-abonnement voor kids: Telekids Boeken
Volgend artikelBliyoo van start, het abonnement voor onbeperkt lezen van Bruna
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in