Meesterverteller Roald Dahl

0
Matilda by Roald Dahl
Foto: Flickr

Vandaag is het Roald Dahl Dag. Een mooie gelegenheid om één van zijn vele bijzondere boeken nog eens te herlezen!

De geniale Matilda met haar rottige ouders, die het opneemt tegen de angstaanjagende juffrouw Bulstronk. Duizenden heksen en hun afgrijselijke Opperheks, die plannen maken om alle kinderen uit te roeien. De arme Sjakie die een rondleiding krijgt door de fantastische chocoladefabriek van de vreemde Willy Wonka. De “walgzame” en “smeerlijke” snoskommers van de GVR… Wie heeft er niet als kind gegriezeld bij de bizarre hoofdpersonen van Roald Dahl?

Roald Dahl werd op 13 september 1916 in Wales geboren als kind van Noorse ouders. Zijn vader overlijdt als Roald drie jaar oud is. Zijn moeder besluit echter om niet terug te gaan naar haar familie in Noorwegen, omdat zij wil dat haar kinderen in Engeland onderwijs krijgen. Roald doorloopt verschillende kostscholen. Over deze jaren zou hij in 1984 het autobiografische werk Boy schrijven.

In 1939 gaat Roald in dienst bij de RAF, de Engelse luchtmacht  en wordt hij in Afrika gestationneerd. Hij is daar nog niet goed en wel begonnen of hij krijgt een vliegongeluk in Libië, waarbij hij zeer ernstig hoofdletsel oploopt. Na zijn herstel neemt hij deel aan verschillende operaties, waaronder de Slag bij Athene. In de loop van het jaar wordt hij afgekeurd vanwege blackouts en zware hoofdpijnen als gevolg van de crash, en wordt hij teruggestuurd naar Engeland.

Roalds schrijfcarrière begint in 1942 met het optekenen van zijn ervaringen als piloot in de Saturday Evening Post, maar al snel komen er vele absurde en sinistere personages uit zijn pen, die een groot publiek aanspreken. Zijn originele en vaak macabere verhalen voor volwassenen zijn verzameld in het boek Alle verhalen.

Wereldfaam vergaart Roald Dahl echter met zijn door Quentin Blake geïllustreerde kinderboeken, zoals Sjakie en de chocoladefabriek, Matilda, De Griezels, De Heksen, De Reuzenperzik, Joris en de geheimzinnige toverdrank en De fantastische meneer Vos. De Griezels hebben inmiddels zelfs een eigen app (beschikbaar in de App store en Google Play) waarin je in een foodfight tussen meneer en mevrouw Griezel terecht komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in