Minister Slob: btw op online media moet snel omlaag

0
btw digitale publicaties europa

Zodra Europa een besluit neemt over het btw-tarief op digitale publicaties zal Nederland zo snel mogelijk het lage tarief gaan toepassen. Dat beloofde minister Arie Slob (CU) deze week tijdens een overleg over mediazaken in de Tweede Kamer.

Juist in tijden van nepnieuws is laagdrempelige toegang tot kwaliteitsmedia extra belangrijk, vindt PvdA-kamerlid Kirsten van den Hul. Ze wil dat Slob zich in Europa sterk maakt voor het verlaagde tarief voor online media.

De Europese soap over het wel of niet toepassen van het verlaagde btw-tarief op digitale tijdschriften, kranten, boeken en andere publicaties speelt al jaren. In juni van dit jaar deed de Europese Commissie een voorstel om het lage tarief op zowel gedrukte als op digitale media toe te passen. Dat ging toen niet door omdat er geen unanimiteit werd bereikt: Tsjechië blokkeerde het voorstel. Het voorstel heeft voor Tsjechië helemaal geen negatieve gevolgen omdat het de lidstaten geen verplichtingen oplegt. Frankrijk hield echter eerder een ander voorstel tegen wat gunstig voor Tsjechië zou hebben uitgepakt. Slob verwacht dat het voorstel begin 2018 opnieuw wordt besproken en hoopt dat Tsjechië dan wel voor stemt.

Onder meer Frankrijk, Luxemburg en Malta probeerden het btw-tarief op digitale publicaties binnen hun eigen land al te verlagen, maar werden door het Euroopese Hof teruggefloten. Het Hof oordeelde toen dat lidstaten niet op eigen houtje het btw-tarief mochten aanpassen.

Vorig artikelPocketbook lanceert Touch HD 2 met audio, instelbare lichtkleur en bladerknoppen
Volgend artikelVakantielezen: 20 e-bookbestsellers voor maar €6,49 per stuk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in