Mogelijk Belgische boekenheffing op ebook readers

  0

  Auvibel, de organisatie die de Belgische thuiskopieheffing int, is van mening dat er een heffing moet komen op mp3-spelers en usb-sticks, omdat die steeds vaker worden gebruikt voor muziek en films. Wellicht wordt een dergelijke heffing in de toekomst ook voorgesteld voor ebook readers. In Nederland is het echter nog lang niet zo ver.

  In België betalen consumenten sinds 1996 een thuiskopieheffing op geluids- en videobanden. Deze heffing werd later ook toegepast op lege cd’s en dvd’s. Maar volgens Auvibel loopt de verkoop van lege cd’s en dvd’s sterk terug door de opkomst van de mp3-speler. De inkomsten uit kopieerheffingen waren in 2007 tot begin mei nog 2 miljoen euro, maar dit jaar werd in dezelfde periode slechts 1,5 miljoen euro opgehaald.

  Het is waarschijnlijk dat deze inkomsten nog verder zullen dalen. Auvibel wil daarom de kopieerheffing uitbreiden naar mp3 spelers en usb sticks, zo meldt Het Laatste Nieuws.

  ‘Boekenheffing’ op ebook readers?

  Het ligt voor de hand dat deze discussie in de toekomst breder getrokken zal worden, gelet op de opkomst van de ebook reader en het toenemend illegaal kopiëren en digitaal verspreiden van boeken.

  Dat zou kunnen betekenen dat er naast een muziek- en filmheffing ook een soort ‘boekenheffing’ ingevoerd wordt op usb sticks en/of andere dragers, zoals sd geheugenkaartjes. Ook op de ebook hardware zelf, de ebook readers, zou een dergelijke heffing ingevoerd kunnen worden.

  Nederland

  In Nederland kwam stichting De Thuiskopie in 2005 ook met een voorstel om een heffing op mp3-spelers in te voeren, maar dat plan ging uiteindelijk niet door. Eind 2007 spande de rechtenorganisatie Norma een kort geding tegen de staat aan, om een heffing op mp3-spelers en harddiskrecorders af te dwingen, maar deze eis werd afgewezen.

  Een bodemprocedure moet uitsluitsel geven over de invoering van een heffing op mp3-spelers. Tot die tijd hoeven we in Nederland in ieder geval geen heffing te verwachten over de verkoop van ebook readers.

  Vorig artikelSocial DRM aantrekkelijk alternatief voor ebook industrie?
  Volgend artikelEbook wint aan populariteit onder studenten

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in