Multatuli: Leven en werk van Eduard Douwes Dekker

0


Prijs: € 9,00
Formaat: ePub met watermerk
Uitgeverij: Boom
ISBN: 9789461273109


Multatuli wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste schrijver van het Nederlandse taalgebied. Tot nu toe bestond er van hem geen volledige biografie. Dit boek voorziet in deze leemte.
Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker gaat over het leven van een schrijver die geen schrijver wilde zijn; een man die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse en Vlaamse arbeidersbeweging, de vrouwenemancipatie, het atheïsme en uiteraard voor de veranderingen in het denken over Nederlands-Indië. Multatuli werd door veel tijdgenoten en latere generaties als een heilige vereerd, maar door evenzovelen als een gevaarlijke nieuwlichter verguisd.
In zijn biografie legt Dik van der Meulen de nadruk op de relatie tussen het ontstuimige leven van Douwes Dekker en de boeken die hij schreef. Hij gaat onder meer in op Multatuli’s moeizame verhouding met zijn lezers, die hij met ‘grote innigheid’verachtte, en zijn pogingen om door te dringen tot het centrum van de politieke macht.

Winnaar AKO-literatuurprijs 2003

Over de auteur(s):
Dik van der Meulen is neerlandicus. Hij publiceerde eerder over E. du Perron en was medebezorger van de laatste delen van Multatuli’s Volledige werken.

Recensies:

‘Met Van der Meulen constateer ik dat ‘de’ definitieve biografie niet bestaat. Toch zal deze goedgedocumenteerde en vooral zeer leesbare studie voor lange tijd ‘het’ boek over Multatuli blijven.’ BMGN – LCHR

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in