Naoorlogse edities Vrij Nederland worden digitaal beschikbaar

0
koninklijke bibliotheek vrij nederland

De Koninklijke Bibliotheek gaat de naoorlogse edities van Vrij Nederland digitaliseren. Patrick Swart, uitgever van het opinieblad en Lily Knibbeler, directeur van de KB, tekenden deze week een overeenkomst om het archief tot 1994 te digitaliseren en beschikbaar te stellen via Delpher.

Vrij Nederland ontstond als illegale verzetskrant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eerste nummer verscheen op 31 augustus 1940. Na de bevrijding werd de krant een weekblad en groeide uit tot een toonaangevend, links-georiënteerd opinieblad met reportages, onderzoeksjournalistiek, analyses en recensies. Later kwamen daar ook de maandelijkse boekenbijlage en de jaarlijkse thrillergids bij.

Als cultureel erfgoed waren de oorlogsedities van Vrij Nederland al beschikbaar via Delpher. Nu komen daar dus ook de jaargangen tot 1994 bij. Het blad is zal dan gratis te raadplegen zijn via de catalogus met historische kranten en tijdschriften Delpher. Het is nog niet bekend wanneer het digitaliseringsproject is afgerond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in