Nederland leest nog steeds het liefst van papier

0
lezen papier digitaal

Nederlanders lezen steeds minder. In 2006 las nog 90% van de Nederlanders minstens 10 minuten per week, in 2016 was dit gedaald naar 72%. Er wordt daarbij vaker gekozen voor papier dan voor digitaal. Dat blijkt uit het rapport Lees:tijd van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Gemiddeld lezen Nederlanders 50 minuten per dag. Daarvan lezen ze 31 minuten van papier. In 2013 was dat nog 36 minuten. Ongeveer de helft van de lezers leest zowel van papier als van een scherm. 30% leest alleen van papier, 21% alleen digitaal. Van die 50 minuten waren Nederlanders 18 minuten alleen bezig met lezen, zonder tegelijk iets anders te doen. 13 minuten werd er tijdens het lezen ook iets anders gedaan, zoals eten, het huishouden of reizen. Gedurende 20 minuten werden tijdens het lezen ook andere media-activiteiten gedaan. Dit gebeurt vaker bij lezen van een scherm (45%) dan van papier (33%).

Voor digitaal lezen wordt de computer het meest gebruikt, gevolgd door de tablet, smartphone en e-reader. Ongeveer een kwart van alle Nederlanders vanaf 13 jaar heeft een e-reader, waardoor er zo’n 2 miljoen e-readerbezitters zijn. Dat is weinig in vergelijking met het aantal mensen dat een tablet heeft (9 miljoen) of een smartphone (11,1 miljoen).

De meeste leestijd wordt besteed aan het lezen van kranten. 30% van de Nederlanders las in 2015 tenminste tien minuten de krant. Dat is een daling vergeleken met de 34% van 2013. Er wordt juist meer tijd besteed aan online nieuwsmedia en nieuwsapps.

Tijdschriften worden het vaakst van papier gelezen, gevolgd door kranten en boeken. Vanaf 2012 groeide het percentage dat e-books las, maar inmiddels is dit stabiel. Het lenen van e-books via de bibliotheek groeit nog wel.

 

Vorig artikelUitleningen e-books en audioboeken nog steeds flink in de lift
Volgend artikelCB: E-bookafzet groeit minder hard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in