Nieuw startscherm en updates op je Kobo

19
kobo-homescreen

Als je regelmatig je Kobo e-reader synchroniseert is het je vast opgevallen: sinds kort ziet het startscherm er anders uit en zijn er nieuwe functies toegevoegd. Wat is er precies veranderd?

Nieuw startscherm
De startpagina is flink op de schop gegaan. Waar de vorige versie bestond uit verschillende tegels ziet het er nu wat strakker uit. Bovenin staan de boeken waarin je recent aan het lezen was, boeken die je al uit hebt staan nu niet meer op het startscherm. Een klein nadeel is dat je de secties die je niet interessant vindt niet meer kunt verwijderen, met de oude versie kon dit wel.

Eenvoudig navigeren
Vanaf de startpagina kun je in één klik naar je bibliotheek. Vanaf de homepagina kun je via het nieuwe menu aan de linkerzijde gemakkelijk naar alle secties op de e-reader. Zo kun je bijvoorbeeld meteen naar de Kobo Plus boeken of naar de Pocket-artikelen.Ook vanuit een boek kun je direct naar het menu.

kobo-ereader-menu

Pincode
Je kunt de gegevens op je e-reader nu beschermen met een pincode. Vanuit de slaapstand wordt dan om een viercijferige code gevraagd om toegang tot je boeken en andere gegevens te krijgen. De pincode is in te stellen via Instellingen>Energie sparen en privacy>Cijferslot.

Grotere iconen
Rechts bovenin staan de meest gebruikte iconen voor de helderheid, wi-fi, het batterijniveau, synchroniseren en de zoekfunctie. De iconen zijn extra groot en staan op een ruimere afstand van elkaar zodat je minder snel op het verkeerde icoon tikt.

Zoeken op auteur
In de sectie Mijn Boeken staan drie tabbladen: Boeken, Auteurs en Verzamelingen. Vooral Auteurs, met een lijst van alle auteurs waarvan je e-books op je e-reader hebt staan, is erg handig.

Synchroniseren
Synchroniseren gaat nu nog makkelijker via het icoon in de bovenbalk. Nieuw is dat je het synchronisatieproces precies kunt volgen.

Wat vind jij van het nieuwe startscherm? Laat het ons weten in een reactie!

 

 

Vorig artikelNieuwe cookiewet probleem voor digitale journalistiek
Volgend artikelGratis boek Deon Meyer tijdens Spannende Boekenweken

19 REACTIES

 1. De eerdere versies van deze nieuwe gebruikers interface kregen nogal wat kritiek omdat de Kobo winkel erg veel ruimte kreeg in het scherm ten koste van je eigen boeken en verzamelingen, maar dat is inmiddels aangepast en deze versie is mijn inziens een enorme verbetering. Zoeken naar boeken in je verzameling gaat een stuk beter en de interface ziet er professioneler uit.

  @Rico: de nieuwe firmware is voor alle apparaten vanaf de Mark 3 generatie, daar valt jouw Touch ook onder. Het kan alleen wel zijn dat jouw apparaat nog niet de nieuwe firmware krijgt want Kobo is dat altijd zeer selectief aan het verspreiden. Ik had de nieuwe firmware al vrij snel (Kobo H2O), maar ik zat toen in een door Kobo willekeurig gelecteerd groepje want andere gebruikers van een H2O zagen nog niets veranderen. Uiteindelijk moet het bij jou ook veranderen, maar als je het aandurft kun je het ook handmatig installeren. Je moet dan alleen wel de juiste versie downloaden.

 2. Ik vraag mij af hoe het komt dat je op een eenvoudige mobiel telefoon wel kleur hebt maar de afbeeldingen op een E-reader zwart zijn. Wordt het een keer kleur?

 3. Cor dan zou je een e-reader met een kleurenscherm moeten kopen en het batterij verbruik zal dan veel hoger zijn. E-readers hebben een zwart-wit scherm.

 4. Omdat een eenvoudige mobiel een lcd scherm heeft ipv een e-ink scherm.
  Met een e-ink scherm kan je in de volle zon een eboek lezen, iets wat met een mobieltje niet lukt

 5. Persoonlijk vind ik dit een enorme verbetering. Het vorige scherm was te chaotisch, hier zit lijn in. Ik zat altijd tegels te verwijderen, vooral als ik eens terugkeek in een gelezen boek. Nee, graag dit strakker design.

 6. In de vorige versie had ik mijn auteurs gerubriceerd onder verzamelingen. Werkte prima, vooral na bewerken in Calibre. Nu vind ik onder AUTEURS bijv. de volgende fouten.
  Mijn eerste auteur is Jussi Adler-Olsen en de tweede Adler-Olsen. Folsom, Adler is onder autiers alleen maar Alan. Er staat ook David Baldacci enalleen Baldacci.
  Verder zijn vertalers ook ineens auteurs. Het boek Alex Cross van James Patterson staan onder auterus onder Riek Borgers-Hoving.
  Er valt nog heel veel te verbeteren.
  De grotere knoppen vind ik wel prettig.

 7. sinds deze update gaat ereader niet meer van de slaapstand naar uit ! Ook niet als je de cover sluit. De batterij is dus heel snel leeg. Heeft iemand misschien het zelfde probleem gesignaleerd? Wat te doen?

  • Heb je dat wel ingesteld op je Kobo? Je kunt dat controleren onder Instellingen>Energie besparen en privacy>Energie sparen. Je kunt daar instellen na hoeveel tijd de e-reader automatisch moet uitschakelen.

 8. Ik vind het nieuwe menu erg vervelend en zou graag terug gaan naar het oude menu. Dankzij een automatische update ben ik nu bovendien al mijn boeken ven leesstatistieken kwijt. Daar baal ik echt enorm van. Ook al mijn instellingen zoals lettertype en paginaindeling zijn gewijzigd.

 9. Met de update is het menu veel overzichtelijker geworden.
  Echter vind ik het heel erg vervelend dat je de secties op de homescreen, welke je niet interessant vind, niet meer kunt verwijderen.
  Ik twijfel of ik de update erop laat staan.

 10. Na een update krijg ik verkeerde omslagen bij boeken die ik aan het lezen ben. Dat is erg verwarrend.En als ik nieuwe boeken open,gaat het naar de laatste blanco bladzijde met vermelding,99% gelezen.Niet blij dat ik de update heb gedaan.

 11. Niet blij met de update. Verzamelingen, statestieken, alles weg. Bovendien interesseren de populaire aanbevelingen me niet. Ik vind dit soort reclame op mijn e-reader niet thuishoren.

 12. Ook ik vind de aanbevelingen niet prettig. Inderdaad reclame die niet op mijn eigen boek hoort.
  Kan ik dit aanpassen? Ik wil bijvoorbeeld de laatst gelezen boeken daar zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in