Nieuwe Kobo e-reader in de maak

6
nieuwe kobo aura one
Kobo Aura One (2016)

Het lijkt erop dat Kobo werkt aan een nieuwe e-reader. Het bedrijf heeft hiervoor een aanvraag ingediend bij de FCC, het overheidsorgaan in de VS dat zich bezighoudt met alle regelgeving rondom telecommunicatie.

Helaas zijn er nog geen details bekend over de grootte van het scherm of andere specificaties en ook de naam is nog afgeschermd.

The Digital Reader en Good e-Reader, die doorgaans goed geïnformeerd zijn, denken dat het gaat om een Edition 2 van de Kobo Aura One. De Aura One, een premium model met extra groot 7.8 inch scherm en blauwlichtfilter, verscheen precies twee jaar geleden en bleek een schot in de roos. Na Kobo brachten ook andere fabrikanten e-readers uit met instelbare lichtkleur.

Afgelopen najaar kwam Kobo al met een speciale mangaversie van de Aura One, een limited edition die dankzij zijn intern geheugen van 32 in plaats van 16 GB speciaal geschikt is voor het lezen van manga’s en strips. Digital Reader verdiepte zich in het FCC-rapport en weet te melden dat het nieuwe apparaat waarschijnlijk een microSD-slot heeft. Het zou kunnen dat er twee nieuwe versies op de markt komen: eentje met 16GB en een duurdere met 32 GB. Good e-Reader meldt dat ‘het gerucht gaat’ dat een eventuele nieuwe Kobo Aura One een dualcore processor zal hebben. Alle eerdere Kobo’s hebben een singlecore processor.

Het kan ook zijn dat Kobo de Aura Edition 2 een opfrisbeurt geeft. Dit basismodel van 6 inch verscheen rond dezelfde tijd als de Aura One.

Wat zou jij graag zien in een nieuwe Kobo? Moet er audio in, hecht je aan fysieke bladerknoppen, moet de batterij sterker of het scherm nog scherper? Wil je een nog dunner en lichter en model?

6 REACTIES

  1. Een e-reader mag zeker 32 GB geheugen hebben . Verlichting instelbaar en blauw licht filteren . Mooi helder scherm dat water- en stofdicht is en meerdere instellingen heeft zoals lettertype enz … . 6 inch is ideaal om mee te nemen in je handtas of op verlof . Fysieke knoppen hoeft voor mij niet . Een mooie cover is altijd welkom . Eentje die je reader afsluit als je die dicht klapt . Zelf heb ik de Kobo Aura en ben er heel tevreden over , nog steeds .

  2. Terwijl de meeste mensen het kleine 6 inch formaat als ideaal beschouwen, mag het van mij wel een tikkeltje groter zodat een e-reader naast alle digitale voordelen ook qua bladindeling meer op een echt boek gaat lijken. Na mijn eerste Sony ben ik gelijk overgestapt op de eerste generatie Aura HD en toen die het helaas begaf op een Aura H2O. Beide zijn 7 inch readers (6.8, maar ik rond even af) en ik zou niet meer kleiner willen. Mijn volgende gaat zeker nog een stapje verder.

    Maar wat kan er nog vernieuwd worden? Op processor gebied is wat winst te boeken, ereaders zijn nu nog vrij traag als je iets op wilt zoeken in een boek of in je grote bibliotheek. Kleur (voor strips) is nog toekomstmuziek, wellicht komt er ooit een soort hybride die het beste van een ereader (batterij, minder oogvermoeidheid) weet te combineren met die van een tablet (kleur, helderheid).

    Ik gebruik zelf geen abonnementdiensten, maar een rechtstreekse ondersteuning vanaf de Kobo naar verschillende aanbieders en bibliotheek zou misschien handig zijn. Alleen gaat dat nooit gebeuren, want Kobo heeft zijn eigen abonnementsdienst, net als bijvoorbeeld Amazon met de Kindle. Bibliotheekboeken gaan nu altijd nog met tussenstappen. Verder kan ik op dat gebied niet zoveel zeggen omdat ik geen ervaring heb in de praktijk. Luisterboeken hoef ik ook niet, maar voor gebruikers van luisterboeken is geluid en een aansluiting voor een koptelefoon in ieder geval een noodzaak. Aangezien Kobo inmiddels ook luisterboeken verkoopt zal die optie er wel standaard inzitten.

  3. Oh ja, wat mij wel aan Kobo irriteert is dat er geen mogelijkheid is de weergave van je boek aan te passen indien de auteur zelf instellingen heeft opgenomen voor lettertype, regelafstand, etc. Kobo respecteert de keuze van de auteur. Daar is wat voor te zeggen, maar biedt in ieder geval een optie aan dit toch naar eigen voorkeur te kunnen instellen zonder vooraf het digitale bestand aan te passen (keuze tussen weergave uit bestand of eigen weergave). Apps op een tablet hebben geen enkel probleem met dit soort obstakels. Voor de Kobo moet je eerst vooraf de vaste lay-out gegevens uit de epub verwijderen. En het liefst laat ik een gekochte epub in originele staat.

    Overigens een ander probleem dat mij vaak opvalt maar wat los staat van de ereader is het feit dat de metadata van een gekocht ebook vaak erg slecht is en soms gewoon fout is. Titel en auteur omgedraaid of tekstfouten daarin. Ik heb ooit zelfs een ebook gekocht waar de samenvatting op de plek van de auteur stond. Gelukkig gebruik in Calibre zodat ik alles netjes kan corrigeren.

  4. Er is geen kristallen bol nodig om te voorspellen wat de volgende Kobo ereader gaat worden. Ze gaven al eerder een speciale editie van de Aura ONE uit met 32GB voor manga (exclusief) in Japan en aangezien er nu wederom sprake lijkt van een model met 8 of 32 GB (en identieke accugrootte als de ONE) gaan we daar waarschijnlijk een nieuw model van krijgen.

    Qua features is het een beetje speculeren maar het lijkt een veilige aanname dat de nieuwe Aura ONE (TWO?) de focus heeft op audioboeken. De 32 GB is alleen nodig voor grotere bestanden dan ebooks en aangezien het echt geen manga zal zijn, zullen het audioboeken zijn. Kobo heeft een audioboekendienst in Amerika uitgerold en die zou wel eens wereldwijd uitgerold kunnen gaan worden lijkt me. Het is overigens een identieke strategie als Amazon die ondersteuning voor Audible audioboeken biedt en de Oasis in een 8 en 32GB versie levert. Een Aura TWO met bluetooth (geen hoofdtelefoonaansluiting!) lijkt waarschijnlijk.

    Als ze de “Oasis” route verder volgen komt ook eindelijk de dualcore processor in een Kobo ereader zoals die ook in de Oasis zit en dat zou hem tenminste een stukje sneller moeten maken.

    Met bluetooth erbij maak ik me wel zorgen over de accuduur want die is bij de ONE ook niet echt geweldig maar dat zal de praktijk moeten uitwijzen. Bladerknoppen zou ik zelf nog fantastisch vinden maar ik heb de hoop al lang opgegeven dat Kobo zich daar ooit aan waagt.

  5. Ik heb een Kobo Glo HD en daar ben ik heel tevreden mee. Ik hoef geen groter scherm. Dit formaat nu is erg handzaam en makkelijk mee te nemen in mijn tas. Maar een mooie sleepcover zou ik wel fijn vinden. En een mooie aanpasbare achtergrondkleur, zoals op de Clara HD zit. Luisterboeken luister ik niet, dus geluid hoeft voor mij niet. En fysieke knoppen ook niet. Ik vind schermbediening erg fijn. En een kleurenscherm ook niet. Het moet wel e-ink blijven. Tenzij ze daar een oplossing voor kunnen vinden, anders kun je gewoon je tablet gebruiken en ik heb hem juist voor de ervaring dat het bijna net leest als een papieren boek. Wifi heb ik nu, dat is voldoende. Bluetooth zie ik het nut niet van in. En een abonnement heb ik ook niet, dus het overzetten van boeken zal voor mij niet veranderen. Maar voor mij zou hij te groot zijn. Ik zou hem dan niet makkelijk vast kunnen houden. Mocht mijn Glo HD het begeven dan ga ik waarschijnlijk over naar de Clara HD. Maar het blijft hoogstwaarschijnlijk wel een Kobo.

    • Wat betreft het kleurenscherm: ze zijn juist al een aantal jaren bezig met ontwikkeling van e-ink kleurenschermen. Dus dan kun je eindelijk buiten in de zon je favoriete tijdschrift, reisbrochure, kookboek, stripboek, interactief boek of andere zaken waar kleur een aanvullende factor is kunnen lezen, daar waar tablets alleen een zwart scherm laten zien. Alleen is die technologie nog lang niet zo ver. CLEARInk zegt binnenkort de schermen in te kunnen bouwen in ereaders en de andere ACeP heeft meer potentieel maar is nog heel ver weg van toepassing in consumentenproducten. Misschien dat we over 5 jaar pas echt serieus over een ereader in kleur na kunnen denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in