Nieuwe LCD schermen van LG ook in zonlicht leesbaar

0

Binnenkort presenteert LG een nieuwe serie laptops en smartphones die zijn uitgerust met een nieuw type LCD scherm, dat ook in zonlicht leesbaar is. Daartoe wordt de gebruikelijke backlight uitgeschakeld en wordt gebruik gemaakt van invallend licht. Het contrast is zeer hoog en bijkomend voordeel is dat de schermen veel energiezuiniger zijn. De technologie lijkt zeer geschikt voor toepassing in ebook readers.

LCD schermen in laptops en telefoons werden tot nu toe voorzien van een backlight. Het nadeel van een dergelijk scherm is dat je het in daglicht niet goed kunt lezen en dat langdurig lezen van een scherm met achtergrondverlichting vermoeiend is voor de ogen. Het voordeel van lcd is dat de schermen steeds goedkoper geproduceerd kunnen worden, naast het feit dat ze uiteraard bewegende beelden in full color kunnen laten zien.

In de goedkope one laptop per child (OLPC) werd al gebruik gemaakt van zogenaamde transflective LCD technologie. Naast de normale backlight modus kent het scherm van de OLPC een (zwart/wit) stand voor gebruik buitenshuis. Handig voor het lezen van ebooks, want op het moment dat de achtergrondverlichting uit mag, gebruikt de laptop veel minder energie.

Nu is LG er in geslaagd om dezelfde technologie toe te passen voor kleurenweergave. LG claimt dat toepassing van het nieuwe scherm het energiegebruik met 75% doet afnemen. Dat maakt deze LCD technologie ideaal voor toepassing in ebook readers; eindelijk weergave van kleur (denk aan geïllustreerde boeken, strips, multimediale content) en het scherm is leesbaar in zowel zonlicht als in het donker.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste laptops en smartphones met transflective lcd schermen op de markt komen en of LG al aan een e-reader werkt met deze technologie.

De huidige generatie ebook readers is gebaseerd op elektronisch papier, waarbij eInk zorgt voor de zwart/wit weergave van tekst of afbeeldingen. Ook eInk displays maken gebruik van de reflectie van licht om een beeld te vormen. eInk heeft een hoge resolutie, vraagt weinig energie en is zeer rustig voor de ogen. Fabrikanten van eInk schermen werken aan kleurenweergave, maar bewegend beeld is vooralsnog niet mogelijk.

Vorig artikelMijn DR1000S wil niet opstarten. Wat moet ik doen?
Volgend artikelShortcovers presenteert ebook app voor iPhone

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in